Parijs voor een prikkie

Twintig ‘goedkope’ adressen en een heleboel tips”, zo luidt de ondertitel van een artikel van de Standaard Online. Dat trekt de aandacht. Hieronder een stukje uit het bewuste artikel.

Crisis? Dure feestdagen achter de rug? Wees gerust: een weekendje Parijs is nog steeds betaalbaar. Frank Renout selecteert twintig adressen voor een goedkope citytrip.

Drie basistips

1. Ga in Parijs niet eten of drinken in de buurt van een toeristische attractie. Een maaltijd nuttigen naast de Arc de Triomphe is vaak drie keer zo duur als dezelfde maaltijd twee straten verder.

2. Ga in Parijs aan de bar staan als je gewoon een koffie of een glaasje wilt drinken. De ‘barprijzen’ zijn soms de helft van wat er wordt gerekend als je aan een tafeltje zit.

3. Er bestaan hier en daar in Parijs ook happy hours voor koffiedrinkers. In de Bistrot des Colonnes, bijvoorbeeld, betaal je van 8 tot 11 uur ‘s morgens 90 eurocent voor een kopje.

Musea

Zonder ook maar een cent uit te geven is een heel groot deel van het kunstaanbod in Parijs prima te bezoeken.

Kinderen onder de achttien mogen bijna overal gratis naar binnen en elke eerste zondag van de maand zijn de 15 ‘nationale musea’ voor iedereen gratis toegankelijk, zoals het Louvre, het Musée d’Orsay, het Musée Rodin en het Musée Picasso.

De vaste collecties van de gemeentelijke musea zijn allemaal elke dag gratis toegankelijk. Aan te bevelen zijn het Musée Carnavalet, dat op onderhoudende wijze de geschiedenis van de stad in beeld brengt, en het Petit Palais, dat alleen al door zijn architectuur de moeite waard is om te bezichtigen.

Vergeet niet de vele ‘buitenkunst’ in Parijs te bekijken – voor niets. Naast het Centre Pompidou zijn beeldhouwwerken van Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely in een vijver te bewonderen, de zogenaamde Fontaine Stravinsky of Fontaine des Automates. Bij het prachtige Palais Royal staan de moderne pilaren van Daniel Buren in de tuin, die op dit moment gerenoveerd worden. Maar de royale binnentuin is nog wel vrij te bezichtigen en ook ín het oud-paleis worden regelmatig gratis rondleidingen gegeven. En wist u dat op de Boulevard Raspail, niet ver van de Tour Montparnasse, een van de beroemdste beeldhouwwerken van Auguste Rodin staat?

Voor wie nog meer wil en de ‘gratis’ dagen niet uitkomen: een Paris Museum Pass biedt tegen gereduceerd tarief toegang tot meer dan 60 musea en monumenten in de stad.

Eten

Traditionele brasserieglamour van Parijs, een goede maaltijd en goedkoop: Restaurant Chartier (7), gevestigd in een eeuwenoud pand dat inmiddels tot officieel monument is verklaard, is een verplichte eetstop. Het interieur is een plaatje, het personeel is chique gekleed, maar de hoofdgerechten zijn er al vanaf 8,70 euro. En de rekening wordt uitgeschreven op het tafelkleed!

Nog goedkoper kan ook. Een klein aantal restaurants organiseert speciale avonden waarbij je betaalt voor je drankje en de maaltijd er gratis bij komt. Bij Le Taïs is het vrijdag en zaterdagavond gratis couscous, bij Le Tribal Café op woensdag en donderdag gratis mosselen met friet en bij Les Trois Frères op donderdag weer gratis couscous.

Verder zijn er overal in Parijs volop brasserieën en bistro’s die een prima maaltijd voor rond de 10 of 15 euro aanbieden. Voor een paar euro extra heb je een driegangenmenu. Bestel niet een fles water maar een karaf: die is gratis. Loop een paar straten weg van de toeristische route en je zit goedkoper en vaker tussen de Parijzenaars.

De rest van het artikel, met nuttige links, lees je op de internetsite Standaard Online.

Lees ook:Overzicht van gratis Franse musea in 2014
Lees ook:Gratis naar Franse musea
Lees ook:Uitverkoop gaat van start in Parijs
Lees ook:Nieuw online magazine: Tiens!
Lees ook:Gratis eBoek ‘De Lekkerste Table d’Hotes Recepten’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>