Mysterieuze botsing kernonderzeeers?

Is de wereld in de nacht van 3 op 4 februari aan een nucleaire ramp ontsnapt? De vraag stellen is al beangstigend, schrijft BN/De Stem. Het antwoord zal waarschijnlijk nooit gegeven worden. In die nacht botsten in de Atlantische Oceaan twee onderzeeboten op elkaar: de Franse Le Triomphant S616 en de Britse HMS Vanguard S28. Beide onderzeeërs varen op nucleaire kracht. Beide hebben raketten met tientallen kernkoppen aan boord.

Het incident werd zorgvuldig geheim gehouden. De Franse onderzeeër raakte bij de klap een deel van het sonarsysteem kwijt maar voer wel op eigen kracht terug naar de l’ile Longue op de rede van Brest (Bretagne). De HMS Vanguard bereikte, ook op eigen kracht, de basis Faslane in het westen van Schotland.

Hoe het tot de aanvaring midden in de Atlantische Oceaan heeft kunnen komen is vooralsnog een raadsel. Experts schatten de kans op een botsing op één op de miljoen. Onderzeeërs gebruiken onder water sonar: een systeem waarmee geluidssignalen worden uitgezonden. Als die geluidsgolven een object raken, worden zij weerkaatst. Dat vangt het systeem op waaruit valt op te maken wat zich onder water in de buurt bevindt en hoe ver weg het object is.

Lees de rest van het bericht op de website van BN De Stem. Een ander artikel staat op Volkskrant.nl

Bron foto: BN De Stem.

Lees ook:Wrakstukken rampvliegtuig gevonden
Lees ook:Bijzondere graftombe van een prins gevonden in Franse dorp
Lees ook:Grote zoekactie na vliegramp Air France
Lees ook:Vandaag overleden in 1894: Ferdinand de Lesseps, uitvinder Suezkanaal
Lees ook:Vakantietips Frankrijk op vernieuwd Reizen.nl

1 Reacties // Reageer

One thought on “Mysterieuze botsing kernonderzeeers?

  1. M van der Sanden

    Weet iemand of het mogelijk is een sonar puls-signaal boven water met het menselijk oor waar te nemen. Ik lijdt aan Tinnitus en heb enkele nachten voor de berichtgeving in de media een sonar puls gemeend te horen, vrij kortstondig over mijn Tinnitus heen (Loon op Zand, Nederland)???

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>