Valentijnsdag in Frankrijk

Valentijnsdag. Als er iets is dat door Nederlanders romantisch wordt gevonden en hen aan Frankrijk doet denken, dan is het Valentijnsdag wel. De gewoonte om op Valentijnsdag een bericht aan een geliefde te sturen, is in de Middeleeuwen ontstaan door de legende van een beroemde brief van de priester Valentijn die hij in de 3e eeuw verstuurde. Op zijn sterfdag (volgens de legende werd hij geëxecuteerd wegens het in de echt verbinden van jonge stellen, terwijl er een trouwverbod gold) schreef hij een brief aan zijn geliefde. Hiervan zijn onze huidige valentijnskaarten dus eigenlijk afgeleid!

Een andere verklaring voor de naam Valentijn komt uit de vijftiende eeuw. Toen werd een Franse graaf gevangen genomen door de Engelsen en vastgezet in de Tower of Londen. Hij schreef zijn vrouw liefdesbrieven en gedichten die hij “Valentines” noemde.

In Frankrijk is het op 14 februari heel gewoon om je geliefde bloemen te geven, zo schrijft Peter van het Hurktoilet. Maar opgepast, dat mogen niet zo maar bloemen zijn! Rozen zijn goed, maar als het er minder dan tien zijn moet het een oneven aantal zijn. Bovendien worden aan verschillende bloemen verschillende betekenissen toegekend. Zo geef je met boterbloemachtigen en adonisroosjes te kennen dat je liefdesverdriet hebt. Met krokusjes maak je duidelijk dat je bezorgd bent. Witte rozen maken duidelijk dat je liefde alleen platonisch is. De complete lijst van Valentijns-bloemen en hun betekenis is nog veel langer. Even snel een leuk bloemetje naar je geliefde française brengen is er dus niet bij!

Lees ook:Valentijnsdag in Frankrijk
Lees ook:Carla Bruni viel voor Sarko’s bloemenkennis
Lees ook:Tips: Valentijn in Parijs
Lees ook:Valentijnsdag in de Franse bergen
Lees ook:Het is vandaag 31 mei 2015 moederdag in Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>