Verschillen tussen Nederlanders en Fransen

Tijdens het surfen op zoek naar Frans nieuws kwam ik op de site van Sum-it terecht met daarop een oud blogbericht uit 2000 van ene Henk Jan Nootenboom waar ik hardop om moest lachen. Hij beschrijft daarin heel treffend en komisch een aantal verschillen tussen Nederlanders en Fransen. Ik heb het stukje hieronder vriendelijk van hem 'geleend':

De Nederlander biedt iedere bezoeker steevast koffie aan.
De Fransoos schudt iedereen de hand, bezoeker of niet, zelfs collega's die hij de vorige dag nog gezien heeft.

De Nederlander durft zelf geen beslissing te nemen. Hij gaat in overleg met de rest van z'n groep.
De Fransoos neemt zelf een beslissing en hoort het wel als er betere alternatieven zijn.

De Nederlander moppert vooral op verjaardagen, maar is over het algemeen tevreden in z'n land zo dicht bij de poolcirkel. Favoriete mopperonderwerpen zijn: Het weer, het werk, de partner, baas en collegae. De mate van geluk is recht evenredig met de mate van detail. Hoe pietluttiger de details, des te gelukkiger de Nederlander.
De Fransoos moppert continue over alles wat los en vast zit, met een brede vocabulaire. De mate van geluk is omgekeerd evenredig met de MTBP (mean time between Putains!). Pas bij een MTBP kleiner dan 45 seconden is het echt mis.

De Nederlander is trots op z'n land maar verbergt het achter zelfspot en zelfkritiek. Ziet z'n land in een internationale context. Spreekt minstens 2 vreemde talen.
De Fransoos is trots op zijn land, z'n Latijns dialect en vooral z'n gegist druivesap. Heeft niet in de gaten dat de Fransen een kleine minderheid zijn in de EU, Europa en de rest van de wereld. Spreekt Frans en verwacht dat ook van de rest van de wereld. Doet, als het echt niet anders kan, een poging om Engels te spreken.

Bij de Nederlander geldt: Afspraak is afspraak. De Nederlander ervaart te laat komen als een beledigende uiting van onverschilligheid.
Bij de Fransoos is tijd een rekbaar begrip. Er is altijd tijd voor 'l'exception Francaise'.

De Nederlander slobbert maar wat rond. De Nederlander let meer op efficiency dan op uiterlijk vertoon. Neemt een broodtrommeltje van thuis mee. Een lunch buiten de deur bestaat uit een broodje kroket en een patatje pinda.
De Fransoos draagt kwaliteitskleding en is er trots op. Luncht buiten de deur en neemt de tijd om het goed te laten smaken. Eet bij grote drukte in het bedrijfsrestaurant.

De Nederlander drinkt voor de gezelligheid. Gaat naar een bar om slap te ouwehoeren en een dansje te maken. Zoekt bij hevige dronkenschap bijtijds de frisse lucht, desnoods vanuit het raampje van een taxi.
De Fransoos drinkt om dronken te worden. Hoe sterker de drank, hoe beter het is. Begint, in aangeschoten toestand, drinkliederen te brallen. Kotst, eenmaal dronken, de bar onder en wordt tot z'n verbazing de tent uitgemieterd.

Bron: Henk Jan Nootenboom voor Sum-it

Foto boven: Mike Fischer

 

Lees ook:Klap van een Franse molen
Lees ook:Het Frans als wereldtaal?
Lees ook:Kritiek hebben op Frankrijk – mag dat??
Lees ook:Toy Story Playland geopend in Disneyland Paris
Lees ook:De beste kaasmaker ter wereld komt uit Frankrijk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verschillen tussen Nederlanders en Fransen

  1. benjamin

    Erg oppervlakkige content. zeker dat stukje van drankconsumptie. maar goed: content is content

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>