Zware problemen in Franse gevangenissen

Vorige week berichtten we al over de schrikbarende stijging van zelfmoorden in de Franse gevangenissen en de door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens geuite kritiek op de leefomstandigheden in de cellen die daarop volgde.

Standaard Online komt vandaag met een uitgebreid artikel hierover. Men spreekt met Monique Adolphe (76) die als vrijwilligster regelmatig gedetineerden bezoekt in de Franse gevangenissen:

"Eén keer maakte Monique Adolphe het mee, dat een van 'haar' gevangenen zelfmoord pleegde. Hij was een van de 54 gedetineerden in Parijs die ze de afgelopen elf jaar begeleidde als 'visiteuse de prison', een Franse vrijwilligersvariant op de geestelijk verzorger, buiten kerk en overheid om.

(…) 'Haar' zelfmoordenaar was een man van net dertig die voor zijn celgenoten niet langer verborgen kon houden dat hij veroordeeld was voor een zedendelict. Hij zat vol zelfverwijt, had door een stommiteit alles verpest, vertelt Adolphe. Maar daarom pleegde hij geen zelfmoord, stond in zijn afscheidsbrief. 'Hij was te bang om opgesloten te zitten met "gewone, criminelen. Je weet hoe de status is van zedendelinquenten.' "

Het artikel gaat ook in op de oorzaak van de problemen. Die zouden bij Nicolas Sarkozy liggen: "Steeds belooft de regering maatregelen te nemen. President Nicolas Sarkozy noemde op campagne voor zijn presidentschap de toestand in de Franse gevangenissen 'schandalig'. Na de jeugdige zelfmoorden beloofde Dati dat elke minderjarige standaard een gezondheidstoets moest kunnen krijgen."

Maar er gebeurt weinig. Internationale rapporten berispen Frankrijk regelmatig om de gebrekkige toegang tot medische zorg in de gevangenissen.

©NRC Handelsblad
Foto: afp ©DENIS CHARLET

Lees ook:Zelfmoordgolf Franse gevangeniscellen
Lees ook:Opnieuw zelfmoorden bij France Telecom
Lees ook:Vrouw zoekt schenkers om arbeiders te betalen
Lees ook:Jongen kondigt zelfmoord aan op Facebook
Lees ook:Franse gevangenisbewakers houden deuren extra goed dicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>