Saint Pierre

Vandaag is het de dag van Sint Peter van Tarentaise. Fransen die ook zo heten (Pierre dus), worden dus extra in de watten gelegd. Welke heiligendag het is kun je in Frankrijk lezen op de gratis kalenders die brandweer en bakkers uitdelen rond oudjaar, in de krant, in je agenda, op internet… heiligen zijn overal! Op blog.nl elke vrijdag nadere uitleg over ‘de sint van de dag’.

Pierre was aartsbisschop, maar dat wilde hij helemaal niet worden. Hij werd geboren in de vroege middeleeuwen (1102), in Vienne in de oude Franse provincie de Dauphin. Toen hij twintig was, ging met zijn twee broers en zijn vader het klooster in (bij de cisterciënzers). Tegen de tijd dat hij dertig werd, stond hij bekend om zijn menslievendheid; hij werd benoemd tot abt van het Tamié-klooster, in de Tarentaise-bergen richting Zwitserland. Hij bouwde er o.a. een gasthuis voor reizigers.

Toen hij veertig was, kwam het bericht dat hij tot aartsbisschop was benoemd. Hij accepteerde tegen zijn zin, maar ging wel aan het werk om alle corrupte en oneerlijke kerkleden eruit te gooien, de armen te helpen, en onderwijs te promoten. Hij was het ook die met de traditie van het ‘Meibrood’ (pain de mai) begon: elke dag brood en soep voor de armen gedurende de eerste 28 dagen van de maand mei – net vóór de nieuwe oogst waren de meesten namelijk door hun wintervoorraden heen. Dit gebruik werd overgenomen in heel Frankrijk, tot aan de Franse revolutie.

Maar toen hij dertien jaar aartsbisschop was geweest, verdween Pierre plotseling. Uiteindelijk werd hij teruggevonden in een abdij in Zwitserland, waar hij een simpel leven leidde. Men overtuigde hem ervan dat hij zijn kerkelijke plichten weer op zich moest nemen, en daarna was een belangrijk adviseur voor pausen en koningen.

Er was trouwens ook nog een andere Pierre de Tarentaise, die later paus werd (Innocent V), maar ‘onze’ Pierre had daar geen oren naar…

Lees ook:Saint Alexandre
Lees ook:Saint Richard
Lees ook:Saint Anicet
Lees ook:Saint Joseph
Lees ook:Oprichter Olympische Spelen: Pierre de Coubertin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>