Saint Joseph

Vandaag is het de dag van Sint Jozef. Fransen die ook zo heten, worden dus extra in de watten gelegd. Welke heiligendag het is kun je in Frankrijk lezen op de gratis kalenders die brandweer en bakkers uitdelen rond oudjaar, in de krant, in je agenda, op internet… heiligen zijn overal! Op blog.nl elke vrijdag nadere uitleg over ‘de sint van de dag’.

Jozef was de man van Maria en de vader van Jezus. Een timmerman, niet rijk, maar wel van het geslacht van David – zeg maar ‘van adel’. Een begripvolle man waarschijnlijk, want toen hij hoorde dat Maria zwanger was (maar duidelijk niet van hem), besloot hij wél van haar te scheiden, maar dan in het geheim. Zodat ze niet gestenigd zou worden. En toen hij van de engel begreep hoe het zat met de onbevlekte ontvangenis, en ook dat zijn gezin daardoor in gevaar was, vluchtte hij alsnog – zonder vragen – met zijn zwangere vrouw naar een ver, onbekend land.

Jozef is de patroonheilige van de stervenden, van vaders, van timmermannen en van sociale rechtvaardigheid. Hij heeft trouwens twee naamdagen: 19 maart voor Jozef als echtgenoot, en vandaag (1 mei) voor Jozef als hardwerkende man.

Lees ook:Saint Alexandre
Lees ook:Saint Richard
Lees ook:Sainte Dymphna
Lees ook:Waarom zijn de Fransen vrij op 15 augustus?
Lees ook:Saint Fulbert

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>