Saint Anicet

Vandaag is het de dag van Sint Anicet. Fransen die ook zo heten, worden dus extra in de watten gelegd. Welke heiligendag het is kun je in Frankrijk lezen op de gratis kalenders die brandweer en bakkers uitdelen rond oudjaar, in de krant, op internet… heiligen zijn overal!

Een Syriër was Anicet, en hij werd tot paus benoemd aan het eind van de regeringsperiode van keizer Antonin le Pieux (rond 100 n.Chr.). Hij bemiddelde onder meer bij het conflict tussen verschillende groeperingen katholieken over de precieze datum van Pasen. Nadat diverse andere mensen zich over dat probleem gebogen hadden, gaf Anicet uiteindelijk de orthodoxe christenen toestemming om het feest te blijven vieren op de veertiende dag na de eerste maanswisseling van de lente. Zo ging dat toen. Kennelijk. Sommige bronnen beweren dat hij een martelaar van de kerk was, maar daarvan is niet genoeg bewijs gevonden.

Nog een leuk Frans gezegde: ‘Als het op Saint Anicet mooi weer is, wordt het een mooie zomer’.

Lees ook:Mimosa-feest in Mandelieu-La Napoule van 13-22 februari
Lees ook:29 juni 2013: start van de 100e Tour de France op Corsica
Lees ook:Paaseieren zoeken in Frankrijk
Lees ook:Uitzendbureau “De Veertiende”
Lees ook:Fete du Citron in Menton – carnaval ten top!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>