Streekproducten van de Limousin

De Limousin, een prachtige streek. Streekproducten zijn er in overvloed: ganzenlever, geitenkaas, paddenstoelen, honing, wild, eend, en last but not least: het overheerlijke, sappige rundvlees van de Limousine koe.

Paddestoelen

Meer dan 1/3 van de Limousin is bedekt met overheerlijke, verschillende soorten paddestoelen. Bijvoorbeeld de “Cep”, de “Chanterelles” of “Truffels“. Deze paddestoelen worden verwerkt in vele streekgerechten. Een typisch Frans gerecht is dan ook de omelette au ceps: omelet met de cep-paddestoel.

Appels

De appelroute (Corrèze) De appelroute geeft de deelnemer de mogelijkheid om te proeven, mee te helpen met boompjes kweken, etc. Dit kan bij de kweker, de restaurants, en de boeren. Het goede, harmonieuze klimaat van de Limousin, bezorgt de appels een uitstekende smaak. In de jaren ’50 ontloken zich de eerste ‘Golden’. Vandaag de dag voldoen de appels van de Limousin, aan de voorschriften en ze zijn bezig om een “A.O.C”- kenmerk te verkrijgen (appellation d’orgine contrôlée). De route wordt aangegeven met een bord waar een geel gouden appeltje op is afgebeeld.

Paarse Mosterd

Gemaakt van het mout van druiven waardoor deze mosterd een karakteristieke paarse kleur heeft. De smaak is zeer zacht en zoetig, maar heeft ook het pittige van Franse mosterd. De laatste jaren staat deze mosterd uit Brive opnieuw in de belanstelling. Slechts beperkt verkrijgbaar bij speciaalzaken.

Limousin boeuf

Dit schijnt het beste vlees te zijn uit de hele wereld, het is namelijk het fijnste rode vlees dat kan worden gefokt. Sinds 1989 zijn de allerbeste geclassificeerd onder het label “Blason prestige” en worden ze verkocht als “Veau fermier Limousin“, “Limousin junior” en “Boeuf Limousin“. De criteria zijn strikt, de roodbruine koe moet groot gebracht worden met een natuurlijk dieet, zonder toevoegingen van anabolen of hormonen en moet buiten vrij kunnen bewegen. Men eet alle delen van het dier, het hoofd van het kalf is een specialiteit apart; tête de veau. De mosterd op basis van rode wijn gaat goed samen met het rundvlees.

Morgen op Frankrijk.blog.nl een heerlijk recept uit de regio Limousin!

Lees ook:Recept van de week: Tournedos van Limousin-rund gevuld met paddestoelen in morielje-saus
Lees ook:Recept van de week – Boeuf Bourguignon
Lees ook:Extra Limousin recept: clafoutis
Lees ook:Streekproducten uit de regio Ile de France (Parijs)
Lees ook:De bekendste streekproducten van de Auvergne

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>