La Corse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gastcolumn door Marvin de Reuver

Terug in de tijd: de geschiedenis van Corsica

Corsica heeft een zeer rijke geschiedenis. De afgelopen duizenden jaren is het eiland jaren lang bezet geweest en gekoloniseerd door verschillende cultuurgroepen. Al deze ontwikkelingen en samensmeltingen van culturen in de loop van de jaren hebben Corsica gemaakt tot het Corsica wat het nu is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor Christus

De eerste tekenen van mensen die zich op Corsica gevestigd hebben, dateren uit 9.000 tot 10.000 jaar geleden terug. Zo is er een skelet gevonden van een 40 jarige vrouw, die in 6.570 voor Christus was begraven. Dit skelet is dezer dagen nog steeds te bezichtigen in het Leviemuseum.

Na deze tijd was er een toestroom van migranten. Op het begin was er een neolithische samenleving, maar door de enorme toestroom kwam er steeds meer handel op Corsica.

Rond 1.500 voor Christus werd het zuiden aangevallen door een volk, genaamd Torréens. Zij heersten hier tot 600 voor Christus.

In 565 voor Christus werd de stad Alalia door kolonisten gesticht, maar de Romeinen veroverde in 259 voor Christus de stad en de naam werd gewijzigd in Aléria. Een tijd later werd het de hoofdstad van Corsica.

Een vloed van invallen

Bij de val van de Romeinen werd het eiland snel overgenomen door Barbaren. Maar in 534 na Christus werd Corsica alweer overgenomen door de Byzantijnen, onder leiding van keizer Justianus. Deze werden daar opeenvolgend weer in 774 verslagen door de Franken onder leiding van de koning Peppijn de Korte. Maar kort erna was er alweer een nieuwe groep die zijn opmars maakte, de Arabieren.

De Arabierse overheersing hield echter niet lang stand, want al spoedig werd Corsica in bezit genomen door het (Frankische) Heilige Roomse Rijk.

Pisaanse periode en Genuese tijd

In 1077 begon de Pisaanse overheersing, maar in 1133 moest door de rivaliteit van Genua de 6 bisdommen van het eiland verdeeld worden. In 1187 werd de haven van Bonifacio ingenomen door de Genuezen en hierna stichtte ze in 1268 Calvi. Maar de Genuezen werden gedwarsboomd doordat paus Bonifatius VIII in 1297 Corsica schonk aan de koningen van Aragón. In 1378 werd door de Genuese republiek de macht overgegeven aan Maona, maar deze hield niet lang stand. In 1420 kwam Vincentello met een Spaanse vloot naar het eiland. Er ontstond een steeds grotere kloof tussen bewoners aan de kust en het binnenland. Dit zou later tot grote problemen zorgen. Tientallen jaren later besloten de Fransen Corsica aan te vallen. Genua viel langzaam maar zeker en toen de Genuese heerschappij in 1569 eindelijk was hersteld, bleef het de komende 200 jaar erg zwak. De onvrede groeide en de macht nam langzaam maar zeker af.

Frans bestuur

In 1768 werd uiteindelijk Corsica afgestaan aan Frankrijk door Genua. Opstanden werden de kop ingedrukt en aanhangers van de Franzen kregen voordelen. Dit leidde in 1774 tot een opstand In Niolo, de Corsicanen streden een strijd voor gelijke rechten. In 1790 werden de laatste soldaten ontwapend door het volk, maar in 1796 werden er alweer nieuwe troepen gestuurd naar Frankrijk om het eiland te veroveren. Dit maal onder leiding van Napoleon Bonaparte.

 Rustige periode

In 1815 kwam de val van Napoleon, hierna verliep het op Corsica eindelijk rustig. De infrastructuur werd verbeterd, wat weer positief was voor de communicatie. De bevolking groeide sterk, maar werd in de Eerste Wereldoorlog zwaar getroffen door armoede. Veel mensen migreerden, maar kwamen na de Tweede Wereldoorlog weer terug. Er kwam een onafhankelijksbeweging waardoor het eiland werd onderverdeeld in 2 gebieden, namelijk Noord en Zuid. In de jaren ’90 werd Corsica steeds populairder onder toeristen en deze trend is nu nog steeds te zien.

 Tot slot

Door de rijke geschiedenis van Corsica is er veel overgebleven van de culturen die er geheerst hebben. Dit maakt Corsica tot een zeer interessante vakantiebestemming waar jaarlijks veel toeristen naartoe gaan.

http://www.corsicavakantieinfo.nl/

 

Lees ook:Regionaal: Corsica (Collectivité Territoriale de Corse)
Lees ook:Streekproducten van Corsica
Lees ook:29 juni 2013: start van de 100e Tour de France op Corsica
Lees ook:De geschiedenis van Frankrijk deel 2: Het ontstaan van Parijs
Lees ook:Calvijn vond Franse synode niet goed genoeg

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “La Corse

 1. dick schouten

  Wil je echt veel weten over Corsica kijk dan eens op de site http://www.allesovercorsica.com ik woon hier al vele jaren en via diverse contact formulieren krijg je antwoord wat er nu gebeurd en de leukste aanbiedingen.

    /   Reply  / 
 2. Tjeerd de Vries

  Interessante column! Leuk om wat over Corsica te lezen. Op http://www.zonnigzuidfrankrijk.nl zijn leuke bezienswaardigheden en dorpen en steden op Corsica uitgelicht. Ook over andere regio’s zoals de Provence en de Languedoc zijn veel leuke bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

    /   Reply  / 
 3. Tjeerd de Vries

  Goede column, leuk dat er ook verteld wordt over de geschiedenis! Kijk ook eens op http://www.zonnigzuidfrankrijk.nl voor informatie over Corsica en andere gebieden zoals de Provence in Zuid-Frankrijk!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>