Calvijn vond Franse synode niet goed genoeg

Een groep van zo’n twintig, dertig mannen kwam op donderdag 25 mei 1559 in Parijs bijeen. De locatie was de herberg van de vicomte, in de wijk Saint-Germain. Wie waren de mannen die daar samenkwamen?

Het waren predikanten en ouderlingen, die uit heel Frankrijk naar de hoofdstad gereisd waren voor een belangrijke vergadering die als eerste nationale synode van de Franse protestantse kerken zou gelden. Vijf dagen lang zouden ze in Saint-Germain beraad houden over zaken die de eenheid van de kerken in Frankrijk zouden kunnen bevorderen. Deze voorstad op de linkeroever van de Seine, waar ook de Sorbonne-universiteit te vinden was (en nog steeds is), werd in die dagen wel eens ‘klein Genève’ genoemd, omdat er zo veel protestanten woonden.

In 2009 is het 500 jaar geleden dat de kerkhervormer Johannes Calvijn werd geboren.

Al had Calvijn zijn bedenkingen bij de eerste Franse synode van 1559, toch is deze belangrijke gereformeerde kerkvergadering na 450 jaar het waard herdacht te worden. Het gevolg van de kerkelijke verzelfstandiging was dat de Gereformeerde Kerk in een sfeer van ‘tolerantie’ een bescheiden tweede plaats zou innemen in het rooms-katholieke Frankrijk. Het was op termijn en voor een beperkte tijd het hoogst haalbare. Voor Calvijn was deze optie echter veel te weinig in het licht van zijn vurige hoop op de bevordering van het rijk van Christus in heel Frankrijk.

Lees het hele artikel van M.A. van den Berg over Calvijn en de Franse synode op de site van het Reformatorisch Dagblad. Zie ook www.500jaarcalvijn.nl.

Lees ook:Drie mannen overleden door lawine in Franse Alpen
Lees ook:Bende steelt van lijken op begraafplaatsen Parijs
Lees ook:‘Ile Saint-Louis wordt spookstad’
Lees ook:Nieuwe mascotte voor PSG
Lees ook:Top 5 aparte uitgaansplekken in Parijs

1 Reacties // Reageer

One thought on “Calvijn vond Franse synode niet goed genoeg

  1. ray14125

    mooi verhaal hier over, en ook duidelijk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>