Strijd om leiderschap socialisten tussen Aubry en Hollande

François Hollande en Martine Aubry moeten op zondag 16 oktober tegen elkaar strijden om het presidentskandidaatschap van de Parti Socialiste, de Franse Socialistische Partij. De twee politici behaalden afgelopen zondag, tijdens de eerste ronde van de voorverkiezing om het leiderschap van de PS, de meeste stemmen. Hollande kreeg 39% van de stemmen, Aubry 31%. Aangezien geen van beiden een absolute meerderheid behaalde, volgt een tweede ronde, die beslissend zal zijn. 

De nieuwe leider van de PS wordt de belangrijkste uitdager van Nicolas Sarkozy (UMP) bij de Franse presidentsverkiezingen in het voorjaar van 2012. Sarko staat er in de peilingen erg slecht voor.

Voor het eerst in de geschiedenis mochten alle stemgerechtigde Fransen stemmen voor de socialistische kandidaat. Wel moesten de kiezers een verklaring ondertekenen waarin stond dat ze het gedachtengoed van de PS ondersteunen en het symbolische bedrag van één euro betalen. De opkomst van de voorverkiezing was hoog: meer dan 2,5 miljoen Fransen brachten hun stem uit.

Foto Martine Aubry: Marie-Lan Nguyen/WikiCommons.

Lees ook:Hollande is presidentskandidaat socialisten
Lees ook:Wie wordt de presidentskandidaat van de socialisten?
Lees ook:Verkiezingen voor presidentskandidaat Socialistische Partij
Lees ook:“Sarkozy verliest komende verkiezingen van socialisten”
Lees ook:Peiling: Sarkozy verliest verkiezingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>