Verkiezingen voor presidentskandidaat Socialistische Partij

In Frankrijk wordt zondag de kandidaat gekozen voor de Parti Socialiste (PS), de Franse Socialistische Partij, die het zal moeten opnemen tegen Nicolas Sarkozy (UMP) tijdens de Franse presidentsverkiezingen in het voorjaar van 2012.

Voor het eerst wordt de kandidaat van de PS niet alleen gekozen door leden van de partij, maar mag iedereen in Frankrijk die stemgerechtigd is meebepalen wie de socialistische partij zal leiden.

Aan deze ‘voorverkiezing’, die net als de Franse presidentsverkiezingen uit twee rondes bestaat, doen zes kandidaten mee. De kandidaat die vijftig procent van de stemmen behaalt, is de winnaar. Als niemand tijdens de eerste ronde de helft van de stemmen krijgt, volgt een tweede ronde op 16 oktober. Hieraan doen de twee kandidaten mee die de meeste stemmen tijdens de eerste ronde kregen.

De zes kandidaten van de Parti Socialiste zijn François Hollande, zijn ex-vrouw Segolene Royal (die in 2007 de presidentsverkiezingen van Sarkozy verloor), Martine Aubry, Arnaud Montebourg, Manuel Valls en Jean-Michel Baylet. Volgens de peilingen kan de 57-jarige François Hollande op de meeste stemmen rekenen. Aanvankelijk gold Dominique Strauss-Kahn als de gedoodverfde winnaar, maar hij trok zich terug uit de strijd nadat hij enkele maanden geleden werd gearresteerd op verdenking van verkrachting van een kamermeisje in New York.

Lees ook:Wie wordt de presidentskandidaat van de socialisten?
Lees ook:Presidentsverkiezingen: Fransen gaan naar de stembus
Lees ook:Strijd om leiderschap socialisten tussen Aubry en Hollande
Lees ook:Socialisten winnaar tweede ronde regionale verkiezingen
Lees ook:Hollande is presidentskandidaat socialisten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>