Samen de straat op, op 1 mei

Of het er nou 465.000 (politie) waren of 2 miljoen (vakbonden)… er waren vandaag veel meer Fransen op de been voor de 1-mei-demonstraties dan vorig jaar. En voor het eerst liepen de acht grootste vakbonden samen op, een unicum in Frankrijk.

Op de Dag van de Arbeid (1 mei), oftewel het Fête du Travail, wordt van oudsher gedemonstreerd door werknemers in Frankrijk. Het is een van de gloriedagen van de vakbonden. Vandaag was het voor het eerst in de geschiedenis gedeelde glorie: de leiders van de acht grootste bonden (CGT, CFDT, FO, CFTC, CFE-CGC, FSU, Solidaires en Unsa) lieten zich gezamenlijk fotograferen achter een straatbreed spandoek. De ‘federatie van anti-Sarkozisme’, noemden ze zichzelf voor de gelegenheid.

De strijdkreet van vandaag: “La crise, c’est eux, la solution, c’est nous.” (De crisis, dat zijn zij – de oplossing, dat zijn wij.) De vakbonden pleitten onder meer voor het behoud van koopkracht en werkgelegenheid.

Lees ook:“3,5 miljoen Fransen de straat op”
Lees ook:Vakbonden: actiedag op 11 oktober
Lees ook:Franse ‘bende der barbaren’ veroordeeld
Lees ook:Opmerkelijke leuze over Carla Bruni tijdens protest
Lees ook:“Drie miljoen Fransen protesteren tegen pensioenverhoging”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>