Franse ‘bende der barbaren’ veroordeeld

Vrijdag zijn 25 leden van een Afrikaanse jongerenbende, de ‘bende der barbaren’,  veroordeeld voor de moord op een 23-jarige joodse man, drie jaar geleden. De 28-jarige hoofdverdachte uit een voorstad van Parijs, zoon van een immigrant uit Ivoorkust, kreeg levenslang. De belangrijkste medeverdachten moeten 15 tot 18 jaar de cel in.

Het slachtoffer, Ilan Halimi, was op 20 januari 2006 gekidnapt in de Parijse voorstad Sceaux, waar een meisje hem had meegelokt naar een kelder. De ontvoerders eisten 450.000 euro losgeld, maar zonder succes. De kidnappers hielden de telefoonverkoper vast in de kelder en martelden hem. Uiteindelijk lieten ze hem naakt en geboeid aan een boom achter bij een treinstation. Zijn lichaam vertoonde blauwe plekken, brandwonden en verwondingen door messteken. Halimi overleed onderweg naar het ziekenhuis, kort nadat hij was gevonden.

De moord op Halimi schokte de Franse bevolking en bracht een debat op gang over het anti-semitisme onder multi-etnische bewoners van de buitenwijken van grote steden in Frankrijk.

Het proces tegen de bende heeft maanden in beslag genomen. Ruim 160 getuigen en vijftig experts werden gehoord. De zaak vond plaats achter gesloten deuren op verzoek van twee verdachten die minderjarig waren toen ze hun daden pleegden.

Lees ook:Seriemoordenaar actief nabij Parijs
Lees ook:Moeder weet het zeker: dochter zit in muur gemetseld
Lees ook:Dorpje zamelt geld in voor veroordeelde moordenaar
Lees ook:La Friche Belle de Mai, JR & La Nuit Sans Faim
Lees ook:Dit is met een vraagprijs van 46 miljoen euro het duurste appartement van Parijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>