Dieren hebben bij wet nu ‘gevoel’ in Frankrijk

Dieren zijn geen meubelstuk, maar wezens met gevoel. Daar was de rest van de wereld al achter, maar in Frankrijk kenden ze nog geen onderscheid tussen wild, vee en huisdieren. Niet zo gek als je bedenkt dat alles op vier poten in de pan kan belanden in La Douce France. De wet is sinds 30 oktober aangepast.

Dierenbeschermers hadden erop aangedrongen in de wet een passage op te nemen dat huisdieren ‘wezens zijn met gevoel’ of op zijn Frans ‘êtres vivants doués de sensibilité‘. Tot gisteren werden huisdieren volgens het wetboek beschouwd als ‘meubel’ en ‘persoonlijk bezit’. Het rechtse UMP was in eerste instantie tegen, het linkse PS was voor. Uiteindelijk haalde een amendement een meerderheid.

Overigens zijn de dierenactivisten nog niet tevreden, want die willen dat ook veedieren meer rechten krijgen. Dat zal echter niet zo makkelijk gaan, aangezien die gefokt worden voor de slacht.

Welke gevolgen de aanpassing van deze wet heeft, is nog niet bekend. Waarschijnlijk kan dierenmishandeling strenger aangepakt worden.

 

 

 

Lees ook:Tweede ronde Parlementsverkiezingen
Lees ook:“Frankrijk moet stoppen met uitzetten zigeuners”
Lees ook:Europa dwarsboomt Franse ‘downloadwet’
Lees ook:Gaat Jean-Marie Le Pen (86) eindelijk met pensioen?
Lees ook:Charlie Hebdo online op Frankrijk.blog.nl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>