Film maakt van Frans dorp bedevaartsoord

Het noord-Franse stadje Bergues heeft een paar cafés, een kerk, een lingeriezaak en een stadhuis. De vierduizend bewoners doen er al sinds jaar en dag op hun gemak hun boodschappen en hun gebeden.

De afgelopen maanden ging er echter plotseling een wervelstorm door het plaatsje. Bergues werd een bedevaartsoord. In de eerste acht maanden van dit jaar kwamen er ruim 27.000 toeristen langs: een stijging van bijna 400 procent.

De aanleiding: de Franse film Bienvenue chez les Ch'tis, die vandaag in Nederland in de bioscoop komt.

Sinds de film begin dit jaar in Frankrijk verscheen, gingen al meer dan twintig miljoen Fransen kijken. Na Titanic is het de best bezochte film ooit in Frankrijk.

Bienvenue chez les Ch'tis werd in Bergues opgenomen. De komedie gaat over een Fransman uit het zonnige zuiden die door zijn werkgever verplicht wordt te verhuizen naar het uiterste noorden, dat onder de Fransen een slechte reputatie heeft. Ch'tis is de bijnaam voor de bewoners van Noord-Frankrijk.

Voor het plaatselijke toerismebureau staan nu dagelijks lange rijen. Al maanden worden speciale rondleidingen georganiseerd langs alle plekken waar scènes werden gefilmd. "Zo'n 20.000 toeristen hebben al meegelopen met die wandelingen" vertelt Jacques Martel, adjunct-directeur van het toerismebureau. Plaatselijke cafés hebben Ch'ti-posters in de etalage, winkeletalages liggen vol met Ch'ti-producten, van agenda's tot bierglazen. De omzet van de middenstand in Bergues is met 30 tot 50 procent gestegen.

Augustus was een topmaand voor het stadje, toen er meer dan zevenduizend toeristen door de straatjes liepen. Eén op de vier bezoekers kwam uit het buitenland, vooral uit België waar de film ook al draait.

Nederlandse toeristen vinden nog maar mondjesmaat de weg naar Bergues. Het toerismebureau hoopt op een Hollandse invasie na de première van de film.

Zie ook onze eerder post over de film op "Van de grote stad naar een boerengat" op 5 september. 

Bron: AD

Lees ook:Bienvenue chez les Ch’tis blijft kaskraker
Lees ook:En hoe was de film?
Lees ook:2008 recordjaar Franse culturele sector
Lees ook:Sunsets Vondelpark: films in de openlucht bekijken
Lees ook:Veilig Verkeer Frankrijk?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Film maakt van Frans dorp bedevaartsoord

  1. Menno

    Leuke film!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>