Tips voor een stedentrip naar Nice

Tips voor een Stedentrip naar Nice

Door Tessa Heerschop

Parel van het zuiden

De Côte d’Azur staat bekend om Brigitte Bardot uit St. Tropez en het filmfestival van Cannes. Nice staat bekend om de Salade Nicoise, maar wat is niet het enige wat deze Zuid-Franse stad te bieden heeft. Vijftig procent van de 350.000 inwoners is onder de veertig jaar oud. De inwoners bestaan uit jetsetters, kunstenaar, yuppen en studenten. Deze mengelmoes zorgt voor een cultureel paradijs dat zichzelf telkens vernieuwt. Zonder de waarde van de Zuid-Franse levensstijl uit het oog te verliezen. Genieten van lekker eten, drinken en muziek staan hoog in het vaandel bij de inwoners van Nice. Niet alleen kent de stad veel monumenten, er is meer dan 300 hectaren aan groen in de stad. Dat maakt de stad aan de Mediterraneese zee de parel van het Zuiden.

Bezienswaardigheden

Promenade des Anglais is een boulevard die langs veel monumenten loopt. In de zomer worden er festivals georganiseerd, zoals een skate-parade. De boulevard loopt langs het strand, waar het vooral in de zomer goed vertoeven is. In de 18de eeuw werd de promenade aangelegd in opdracht van de Engelse Elite. Onder andere het Hotel Négresco ligt langs deze boulevard.

Ook de Russische Kathedraal ligt aan de zee. De kerk lijkt van het Rode Plein in Moskou te komen. Met bolvormige daken en diverse kleuren trekt de Kathedraal de aandacht van iedere voorbijganger.

Nice staat bekend om zijn vele musea, waaronder het Museé Matisse en Musée d’Archelogie. Wie op stedentrip naar Nice gaat, moet eigenlijk minstens één museum bezoeken.

Bereikbaarheid

Nice is goed te bereiken met de auto, vanaf Amsterdam is het ongeveer 1400 kilometer. Aan het eind van de Route de Soleil (A6 en A7) neem je de A8 naar Nice. Steden in de buurt van Nice zijn onder andere Marseille (op 204 kilometer en 2 uur rijden) en Genova in Italië (op 193 kilometer en 2.5 uur rijden).

Je bent sneller in het zuiden met het vliegtuig of de trein. Vanuit Rotterdam gaat de Thalys naar Brussel of anders de goedkopere, internationale trein van de NS. Vanuit Brussel vertrekt er een rechtstreekse TGV naar Nice. De tickets zijn te boeken op www.nshighspeed.nl .

Vliegen naar Nice kan vanuit Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Keulen, Dusseldorf en Brussel. Voor iedere Nederlander is er een vliegveld in de buurt. De prijzen verschillen, maar met een lowbudgetmaatschappij kun je al voor 60 euro all-in retour vliegen.

Tourismebureau van Nice

De Franse tourismebureau’s doen enorm hun best zo compleet mogelijke informatie te bieden. Voornamelijk omdat tourisme een grote inkomstenbron is van de Zuid-Franse steden. Nice heeft een geweldige plattegrond online geplaatst waarbij alle hotspots van de stad te vinden zijn: http://www.plan-nice.org/

De officiële site van het Office de Tourisme is http://www.nicetourisme.com/ Rechtsbovenin kan de site ook in het Engels, Italiaans of Duits gezet worden. Wanneer je een Franse tekst tegenkomt over Nice en deze niet begrijpt, kan je deze laten vertalen door http://nl.babelfish.yahoo.com/ . Het adres van het tourismebureau in Nice is Promenade des Anglais 5.

Geschiedenis Nice

Romeinen en Grieken

Zowel Romeinen als Grieken hebben vroeger het Zuid-Franse Nice bewoond. De vijfde eeuw voor Christus kwamen de Grieken, die hun handelspost Nikaia (overwinning) aan de kust vestigden. In de eerste eeuw voor Christus kwamen de Romeinen, die hun fort Cemenelu noemden. De ruïnes van Romeinse baden en het Amfitheaters stammen uit de derde eeuw, wat de Gouden Eeuw van Nice was.

Christendom

In de tiende eeuw werd de Notre Dame van Nice gebouwd, hierdoor werd de stad een belangrijke plaats voor de regio. In de achttiende eeuw kwam het toerisme voor het eerst tot stand. Het heerlijke weer en de welvaart van de stad waren een aantrekkingskracht voor aristocraten uit heel Europa. Nice breide uit met de voorstad Cimiez. De haven werd vanaf 1750 aangelegd, zodat de stad nu ook per Middellandse zee te bereiken was. Dat trok veel nieuwe bezoekers. Om deze gasten te herbergen werden er veel luxe hotels gebouwd. De meeste hiervan staan inmiddels op de monumentenlijst.

Twintigste eeuw

In de twintigste eeuw had de luxe badplaats Nice een aantrekkingskracht voor architecten en kunstenaars, waaronder Matisse. Nice was een broedplaats voor creatief talent. Helaas verlieten velen hun geboortestad om carrière te maken in Parijs, zoals Yves Klein en Arman. Hun kunst is terug gekeerd naar Nice, onder andere in het Musée d’Art Moderne et d’Art contemporain.

Nice Anno Nu

Nice is een veelzijdige plaats, met zowel overblijfselen van de Romeinen, Grieken en Middeleeuwen. Kunst is erg belangrijk voor de stad en dat blijkt wel uit de vele musea. Niet alleen het heerlijke weer en de altijd warme Middellandse zee trekken mensen aan, ook de artistieke sfeer die in deze stad hangt zorgt voor veel toerisme.

Nice ligt aan de Côte d’Azur, maar is niet zo verwaand en luxe als Cannes en St. Tropez. Er wonen bijna een miljoen mensen, waaronder veel jetsetters, maar ook jongeren die er studeren. Die veelzijdigheid houdt de stad jong en levendig.

De stad is goed bereikbaar per trein, auto en vliegtuig en doet er alles aan om toeristen een leuke tijd te bezorgen. Zo zijn er het hele jaar door festivals en activiteiten. Nice is kortom een stad die perfect is voor een stedentrip.

Hotels in Nice

Het aanbod van de 200 hotels in Nice verschilt enorm. Zo zijn er de goedkopere 1-sterrenhotels bij de vlieghaven, terwijl er aan de boulevard voornamelijk vijfsterren hotels te vinden zijn. Voor jongeren zijn er hostels en voor mensen met de auto motels. Voor iedere avonturier op stedentrip is wel iets te vinden. Het goedkoopste hostel kost ongeveer 15 euro per nacht, het duurste 650 euro. Over het algemeen zijn de hotels wel een stuk goedkoper dan in Nederland, omdat de concurrentie groter is.

Paleis

Le palais de la Mediterranee is een vijfsterrenhotel aan de Promenade des Anglais. Op vijf minuten van het strand en met een zwembad in het hotel. Het eten is van topkwaliteit, net als de bediening. Voor een vijfsterrenhotel vallen de prijzen nog mee, er kan al een tweepersoonskamer voor 150 euro per persoon geboekt worden.

Hotel ***

Niet iedereen hoeft meer dan honderd euro te betalen aan de Promenade des Anglais te overnachten. Le Royal is een driesterrenhotel aan de boulevard en kost rond de 70 euro per nacht. Het hotel heeft 140 kamers, een groot zonnig terras, restaurant, bar, fitnesszaal en een Wi-Fi zone.

Hotel **

Het tweesterrenhotel Magnan ligt aan de Promenade des Anglais en heeft een adembenemend uitzicht op de Baie des Anges (Baai der Engelen). Hotel Magnan ligt naast drie bushaltes met dertien buslijnen, zodat je eenvoudig naar andere delen van de stad kunt reizen. Een kamer kost ongeveer 48 euro (in het laagseizoen).

Hostel

Villa Saint Exuperia is een hostel met heel veel kamers. Een tweepersoonskamer kan al voor 16 euro per persoon geboekt worden via www.hostelworld.com .Het hostel werd door de site uitgeroepen tot het beste hostel in Frankrijk. Het bevindt zich in een voormalig klooster en heeft een vriendelijke sfeer met aardig personeel.

Hotel als bezienswaardigheid

Nice kent vele hotels die voor de adellijke elite werden gebouwd. Deze hotels stammen voornamelijk uit de achttiende eeuw. Overnachten is er vrij prijzig, maar een bezoekje aan de buitenkant is gratis. Het Négresco hotel aan de Promenade des Anglais stamt uit 1912 en noemt zichzelf een privé-paleis. Het herbergt een museum dat de geschiedenis van hotels in Nice toont. Négresco is een viersterrenhotel dat op de monumentenlijst staat vanwege zijn luxe uitstraling en goed bewaarde interieur uit begin 20ste eeuw.

Restaurants in Nice

De Franse keuken is een van de beste en meest gewaardeerde van de wereld. En Nice heeft zelfs drie restaurants met een Michelinster. Niet alleen zijn de ingrediënten van hoge kwaliteit in de restaurants, ook de sfeer is belangrijk. De aankleding is vaak chique. Fransen gaan niet in een spijkerbroek uit eten, maar dossen zich uit voor een heerlijke maaltijd. Tijdens een stedentrip ga je niet zelf koken, dus hier een paar tips voor een goed gevulde maag.

Restaurant Le Chantecler

Dit restaurant heeft een Michelinster en is een van de beste restaurants in Nice. Het interieur is versierd met 18de eeuws houtwerk. De bediening is van hoge kwaliteit en kan u goed adviseren over de wijnkaart. Chef-kok Jean-Denis Rieubland heeft slechts drie menu’s op de kaart gezet, Découvert, Chantecler en Plaisir. Het restaurant bevindt zich in het befaamde hotel Négresco, Promenade des Anglais 37.  Telefoon 0033 (0) 4 93 16 64 00.

Restaurant L’Univers

L’Univers heeft een Michelinster ontvangen door de excellente zuidelijke gerechten van chef-kok Christian Plumail. De gerechten zijn zowel verrassend qua smaak als vernieuwend opgemaakt. Het restaurant biedt ook kookcursussen aan.

Adres: Boulevard Jean Jaurès 54. Telefoon: 0033-(0) 4 93 62 32 22

Restaurant Keisuke Matshushima

Dit relatief jonge restaurant (geopend in 2002) verkreeg zijn Michelinster door de speciale bereidingswijze van typisch Mediterraneese ingrediënten. Gamba’s gecombineerd met kaas is een voorbeeld hiervan. Het restaurant biedt ook kooklessen aan.

Adres: Rue de France 22. Telefoon 0033 (0) 4 93 82 26 06

Restaurant L’Aphrodite

Moleculair koken uit de 21ste eeuw heeft ook het traditionele Frankrijk bereikt. In Restaurant L’Aphrodite experimenteert chef-kok David Faure met zijn menu “R”evolution. Met negen gangen modern eten verwent de kok uw smaakpapillen.

Adres: Boulevard Dubouchage 10. Telefoon 0033 (0) 4 93 85 63 53

Restaurant Sapore

Het interieur van Restaurant Sapore is traditioneel ingericht, maar de menu’s zijn dat zeker niet. Het menu van 25 euro verandert elke twee weken en probeert zo origineel mogelijke tapas te serveren. Acht porties (2 voorgerechten, 4 hoofdgerechten, 2 desserts) zorgen voor een goed gevulde maag en humeur.

Adres: Rue Bonaparte 19. Telefoon 0033 (4) 92 04 22 09

Busreis Nice

Wie met de bus op stedentrip naar Nice wil, kan het beste in het hoogseizoen reizen. Helaas duurt het vrij lang om met de bus naar het zuiden van Frankrijk te rijden. Comfortabeler is de trein, makkelijker de auto en tegenwoordig is het vliegtuig vaak goedkoper.

Georganiseerde busreis

Het voordeel van een georganiseerde reis is dat hotel en excursies inbegrepen zijn. Bovendien hoef je niet zelf te rijden en zijn de opstapplaatsen door heel Nederland heen. De prijzen zijn vrij redelijk. En het is erg geschikt voor mensen die alleen op vakantie gaan of zin hebben in gezelligheid. Na zestien uur samen in de bus, leer je elkaar wel kennen!

Kras Vakanties

Kras biedt georganiseerde busreizen aan, maar alleen in het hoogseizoen. Dus in de herfst en winter zit er helaas geen stedentrip in met Kras. Wel een beetje raar, want in het zuiden van Frankrijk is het zelfs in de winter mooi weer.

Peter Langhout

Peter Langhout biedt het hele jaar door georganiseerde busreizen naar de Côte d’Azur . Niet alleen Nice, maar ook het chique Cannes, Saint Tropez en het jetsetparadijs Monaco worden bezocht.

 

Losse busreis

Eurolines biedt bustickets aan tot Marseille. Vanaf Marseille kun je de trein nemen naar Nice. Het wordt zo meer een backpackersvakantie dan een stedentrip. Want echt praktisch is het overstappen op de trein niet.

 

Groepsreis

Een stedentrip is erg geschikt om als groep uit te voeren. Bijvoorbeeld met een studentenvereniging, sportclub, familie uitje of grote vriendengroep. Het is dan voordelig om zelf een bus te huren. Gebo.nl verhuurt bussen voor groepen vanaf 35 personen. Ook elbobus.nl en connexxiontours.nl hebben touringcars te huur (inclusief chauffeur). Meer bussen zijn te vinden via google.nl met de zoekterm ‘touringcar huren’.

Evenementen Nice

 

Alle grote steden houden festivals in Frankrijk. Tijdens een stedentrip is het natuurlijk geweldig als de stad bruist door de gezelligheid van een culturele uitspatting.

De festivals zijn het hele jaar door en op ieder vlak. Van Jazz tot Carnaval.

Mardi Gras Festival

Het Mardi Gras Festival is het grootste Carnaval van Frankrijk en meest bezochte festival van het jaar in Nice. Dit volksfeest begint drie weken voor vastenavond en eindigt in de nacht van Aswoensdag met als hoogtepunt het vuurwerk boven de Baie des Anges. Het carnaval lijkt op dat van Nederland met zijn parades met praalwagens. Maar kent geen dronken zuiderlingen die verkleed als konijn de kroegen afschuimen.

Jazz Festival

In het midden van juli is er een grootst Jazz-Festival. Grote namen als Tracy Chapman, Alain Clark en B.B.King vertoonden hun kunsten in 2008.

Het festival telt acht dagen en is verdeeld over twee podia. Er bestaan passe-partouts voor drie of acht dagen. Een passe-partout voor drie dagen kost ongeveer 100 euro, maar er kunnen ook tickets per concert worden gekocht.  Dit jazzfestival is een van de grootste van Europa, samen met die van Montreux en North Sea Jazz in Den Haag.

Festivals per maand

Januari

Nieuwjaars concert, elk jaar op 1 januari in de Acropolis. Na een nacht vol vuurwerk en feest, is dit een goede bijkomen.

Salon du Marriage – Een eigentijdse bruidsbeurs in de Acropolis. Een perfecte reden om op stedentrip naar Nice te gaan als je in het nieuwe jaar gaat trouwen.

Februari

Printemps des Poets. Twee weken lang staat Nice in het teken van poëzie, gedichten en voordrachten. Op straat, in theaters, in bars, overal worden er voordrachten oreert.

Frans is de mooiste taal op de wereld en de gedichten zijn helemaal om bij weg te dromen.  Zelfs als je geen Frans spreekt, brengen de klanken van dit festival je in romantische stemming.

Mardi Gras Carnaval. Stel je bij het carnaval geen hossende bierdrinkers voor. Nice staat bekend om de grote bloemenparades, concerten en nachtelijk vuurwerk. Elk jaar is er een speciaal thema. Tijdens de parades gaan er gigantische papier mache poppen mee, die in stijl van het thema zijn gekleed. Uit de hele regio komen Fransen naar dit festival toe, wat de stad gezellig druk maakt. Het festival zorgt ervoor dat je stedentrip een vrolijke twist krijgt.

Cougourdon (kalabas) Festival. Eind februari is het einde van de winter en dat moet gevierd worden! In de Cimiez tuinen toveren artiesten kalebassen tot kunstobjecten om. Er zijn workshops kalebasschilderen en speciale diners met kalebassen. Het is geen speciale reden om naar de stad te komen, maar wel leuk om te zien tijdens een stedentrip.

April

De halve Marathon van Nice. Eind april rennen zo’n vierduizend hardlopers langs de Promenade des Anglais. Wie wil meelopen moet zich eerst aanmelden. Naast de kant met een biertje in de hand de sporters toejuichen is natuurlijk ook een goede bezigheid tijdens een stedentrip.

Printemps des Museés – Een dag per jaar zijn alle musea gratis. Vaak zijn er speciale exposities voor deze dag. Voor de echte Hollander natuurlijk ideaal, gratis musea hoppen. De bekendste musea zijn Museé Matisse, met de bekende schilderijen van Matisse, zoals de man met de bolhoed. Mamac, met Europese en Amerikaanse kunstwerken uit de twintigste eeuw. En Museé  des Arts Asiatiques, met de schone kunsten uit het Oosten.

Mei

La Fête de Mai – In de Arènes de Jardins de Cimiez wordt elke zondag dit festival gevierd. Met entertainment, diners en gratis shows viert Nice zijn geschiedenis. Iedere week is er een ander programma, dat zorgt voor een ontspannen zondag.

Juni

Festival de Musique Sacrée – Barok en religieuze muziek worden geëerd in diverse kerken en kapellen in Nice. Je hoeft niet gelovig te zijn om van dit festival te genieten. Een klein rustpuntje tijdens een hectische stedentrip in Nice kan geen kwaad.

Nice en Roller – De Promenade des Anglais wordt gereserveerd voor de mens op wielen. Vier wieltjes onder de voeten, oftewel de rollerskates wel te verstaan. Het is voor jong en oud, professional en amateur.  Er zijn demonstraties en workshops voor wie verder wil komen op wieltjes.

Juli

Het Nice Jazz Festival. Eind juli barst dit festival los in het Parc de Cimiez. Sinds 1948 een van de bekendste festivals van de Côte d’Azur . Uit de hele wereld komen Jazz-muzikanten creatief jammen. Kaartjes zijn van tevoren online te boeken.

Musicalia – Voor wie niet van Jazz houdt is dit festival een uitkomst.  Op de Promenade des Anglais geven diverse artiesten concerten. Ook films en dansshows worden vertoond. En in tegenstelling tot het Jazz Festival, zijn de evenementen hier vaak gratis.

Augustus

Muzikale nachten van Nice – Een serie klassieke concerten wordt gehouden in de Opera van Nice en de Clôitre du Monastère de Cimiez in de zomer. Binnen staat de airco aan en is het heerlijk wegdromen bij de tonen van violen en pauken.

Catherine Segurane ceremonie – De beschermheilige Catherine Segurane wordt geëerd met een speciale mis in de Sainte Réparate Kathedraal.

Oktober

Internationaal Festival van de Militaire Muziek – Grote militaire muziekparades domineren de straten van Nice. Het festival duurt een weekend en zorgt voor veel gezelligheid en nationale trots.

Fête Patronale de la Ville de Nice Sainte Réparate – Een traditioneel festival dat in het oude centrum van Nice wordt gehouden. Voornamelijk de Kathedralen en kerken verzorgen speciale evenementen.

November

Festival Manca – Manca staat voor ‘ Musiques Actuelles Nice Côte d’Azur’, actuele muziek voor Nice. Tien dagen lang zijn er concerten variërend van jazz tot klassiek. Ook zijn er dansvoorstellingen en worden voor kinderen workshops georganiseerd.

Challenge de Lutte Henri Deglane. Een internationale worstel competitie. Onder andere olympische kampioenen strijden voor de eerste plek.

December

Internationale Roei Regatta- In de baai van Anges worden de beste roeiers van de wereld uitgedaagd om een record te vestigen. Erg goed te volgen vanaf de kant.

Kerststad Nice – Het Masséna plein wordt omgetoverd tot een magische kerstmarkt. Met lokale lekkernijen en typische cadeautjes uit de Provence. Er is een ijsbaan en een kleine kermis voor kinderen.

Musea in Nice

Nice telt maar liefst 19 musea, alleen Parijs heeft er meer in Frankrijk. Van Aziatisch tot oude schatten uit de Romeinse tijd, alles is te vinden in deze wereldstad. Tijdens een stedentrip moet wegens tijdgebrek een selectie gemaakt worden, dus hier de populairste musea op een rij.

Museé  Matisse

Het Matisse museum staat op eenzame hoogte in het stadsdeel Cimiez. Letterlijk, want dit museum is op een rots gebouwd. De bekendste kunstenaar van Nice, Matisse, wordt hier geëxposeerd. In het park naast deze 17de eeuwse villa liggen de overblijfselen van Romeinse bouwwerken. Matisse kwam hier zelf ook vaak om een wandeling te maken en te genieten van de schoonheid van de Franse natuur. Naast schilderijen heeft het museum prenten, tekeningen en bronzen beelden. Tot de bekendste werken horen ‘Stilleven met Granaatappels’ (1947) en ‘Blauw Naakt IV’ (1952).

Adres: Avenue des Arènes de Cimiez 164
Openingstijden: 10.00-18.00 (dinsdag gesloten, oktober-maart tot 17.00)

Mamac (Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain)

Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst is een kunstwerk op zich. Ontworpen door de architecten Yves Bayard en Henri Vidal heeft een specifieke vorm met bogen en grote ramen aan de buitenkant. Binnen hangen de werken van onder andere Yves Klein en Roy Liechtenstein. Naast de permanente collectie heeft het museum ook een galerie voor kortdurende, kleinere exposities.

Adres: Promenade des Arts

Het museum is goed bereikbaar met de tram en bus:

Tram: stop Garibaldi
Bus 4, 7, 9, 10 : stop Klein/Defly
Bus 16, 6: stops Pont Barla or Promenade des Arts
Bus 17 : stop Pont Barla or Defly
Bus 3 : stop Garibaldi or Cathédrale-Vieille Ville

Elke dag geopend van 10 – 18 uur, behalve op maandag en feestdagen.

Musée des Beaux-Arts

Het Museum van de schone kunsten heeft een uitgebreide collectie van werken uit de achttiende tot de twintigste eeuw. Het museum is gehuisvest in een 19de eeuwse Renaissance villa. Het herbergt kunstwerken die Napoleon III naar Nice zond toen Italië de stad in 1860 afstond aan de Fransen. Verder hangen er werken van Monet, Degas, Signac, Bonnard, Dufy en Van Dongen.

Adres: Avenue des Baumettes 22

Open van 10 – 18 uur, behalve op maandag en feestdagen. Gratis entree.

 

Galerie Ferrero

Deze galerie is geopend in 1954 en heft een vaste collectie van Arman, Ben, Caesar, Combas, Sosno, Tobiasse en Venet hangen.

Adres: Rue du Congrès 2

Uitgaan in Nice

 

Door het aangename weer in Nice is het aangenaam vertoeven op de terrasjes aan de boulevard en in het oude centrum. Het uitgaansleven is iets anders georganiseerd dan in Nederland. Zo zijn de meeste barren maar tot 1 uur ‘s nachts open. Er zijn weinig discotheken en bij een discotheek moet u diep in de buidel kijken. De entree is vaak rond de vijftien euro, dan wel inclusief een welkomstdrankje. En vervolgens kosten de drankjes tussen de 7 en 15 euro. Fransen kopen vaak een fles sterke drank. Je krijgt dan een fles drank op een tafeltje, met twee frisdranken om het mee te mixen en een aantal glazen. Een fles kost tussen de 75 en 150 euro.

Gezellig in de oude stad

De gezelligste barretjes bevinden zich in de oude stad. Zo ook de lounge/jazzbar L’effervescence. Er hangt een relaxte sfeer en na een diner kun je hier lekker uitbuiken voordat de nacht begint.

Adres: Rue de la Loge 10. www.leffervescence-nice.com

Novabar

Novabar is in een korte tijd uitgegroeid tot de hipste bar van Nice. Misschien ligt dat aan de ideale locatie namelijk midden in de wijk van de oude haven. Of aan het decor dat iedere maand vernieuwd wordt. Naast drank serveren ze ook fingerfood, kleine hapjes om je vingers bij af te likken.

Adres: 26 Quoi Lunel.

Bar Les Marches

Deze bar kent twee verdiepingen met ieder een eigen sfeer. Een chill-outruimte op de eerste verdieping. Hier weerspiegelt de sfeer van 1001-nacht met diepe sofa’s en Marokkaanse lampen. Op de begane grond is gekozen voor een moderne arty popsfeer. Grijs, wit en strakke lijnen voeren de boventoon. Er worden hier ‘fusion’ tapas geserveerd. Dat zijn Spaanse hapjes die op een vernieuwende manier worden bereid.

Adres: descente du Marché

Discotheek High Club – Studio 47.

Aan de Promenade des Anglais bevindt zich discotheek High. Een ambitieuze club met foto-exposities, fingerfood (kleine dure hapjes), een wifi-zone en lunch die pas om drie uur ’s middags begint. ’s Avonds bestaat de club uit twee ruimtes (plus een Vip-ruimte natuurlijk). The High richt zich op twintigers, met trendy dj’s zoals Eric Pridz en Mickaël Canitrot. In Studio 47 dansen de dertig plussers.

Adres: 45 Promenade des Anglais. www.highclub.fr

Le Liqwid

Deze uitgaansplek heeft een combinatie van avondvermaak. Er is een loungebar, een wereldrestaurant, een bar en een discotheek met dj’s. Voor ieder wat wils in deze trendy plek.

Adres: Rue Alexandre Mari 11.

Wijnbarren in Nice

Wie naar Frankrijk op stedentrip gaat, moet natuurlijk een lekker glas wijn proberen. In Nice zijn verschillende wijnbarren te vinden, vaak gespecialiseerd in de Provençaalse wijnen. In veel barren krijg je tapas, kaas of een gehele lunch bij de wijn.

Le Vin/Vin

Deze pub/wijnbar biedt naast wijn, ook zelfgemaakte specialiteiten aan. Zo hebben ze zelfgemaakte foie gras op het menu en ook een lekker blokje kaas is aan te raden.

Adres: Rue Biscarra 18bis

La Part des Anges

De beste wijnen uit frankrijk worden hier aangeboden. Ze worden niet met een blokje kaas geproefd, maar met zelfgemaakte tapas.

Adres: Rue Gubernatis 17

Caves Bianchi

Caves Bianchi is een van de oudste wijnhuizen van Nice. Sinds 1860 verkopen ze hoog gekwalificeerde wijnen en likeuren.

Adres: Rue de la Terrasse 7

 

Caves Caprioglio

De eigenaar van de Caves Caprioglio staat bekend als een van de beste wijnkenners uit de regio. De wijnen zijn klassiek en vrij prijzig.

Adres: Rue de la Préfecture 16

Cave de la Tour

Deze wijnkelder is gespecialiseerd in lokale wijnen. Onder andere Bellet, Villars, Saint Jeannet, Lérins en Saint Paul worden hier verkocht. De wijnbar is opgericht in 1947 en nog steeds in handen van dezelfde familie. Vooral rond lunchtijd is de bar populair voor zijn locale specialiteiten.

Adres: Rue de la Tour 3

La cave D’origine

Deze wijnbar noemt zich een ‘eetkelder’. De inrichting is als een industriële werkplaats, met schappen vol wijn en etenswaren, zoals Bedot Kaas. De kelder is tevens een restaurant. Op het avondmenu staan Italiaans/Provençaalse klassiekers. Bij het gerecht worden twaalf wijnen geschonken.

Adres: Rue Dalpozzo 3

Le Wine Notes

Deze restaurant/wijnbar is ingedeeld in kleine vertrekken. Men luistert naar oude Amerikaanse klassiekers, onder het genot van een goed glas wijn.

Adres: Rue Sainte Réparate 6

Vliegen naar Nice

Het vliegveld van Nice ligt op 7 kilometer van de stad en heft twee terminals. De tweede nieuwe aankomsthal heet dan ook Terminal 2. De meeste lowbudgetmaatschappijen vliegen op Terminal 2.

De vliegtarieven gaan tijdens de vakanties flink omhoog, dus het is zaak of van tevoren te boeken of in het naseizoen op stedentrip te gaan. Vaak zijn doordeweekse dagen goedkoper dan de populaire vrijdag en zondag.

Goedkoop vliegen

De lowbudget maatschappij Transavia vliegt vanaf Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven op Nice. Rotterdam is vaak het goedkoopst, maar vliegt minder vaak als Amsterdam.

Op de site van Transavia kunnen auto’s gehuurd worden, die u bij het vliegveld

ophaalt. Vanuit het vliegveld hup de auto in en op weg naar een hotel, dat ook online te boeken is.

Vanaf Amsterdam

Vanaf Amsterdam vliegt KLM, comfortabeler, maar ook een stuk prijziger. Ook via de KLM zijn auto’s te boeken, zij werken met Avis.

Vliegen vanuit Duitsland

Vanaf Dusseldorf vliegt Air Berlin. Zij werken samen met Hertz, u kunt dus in Nederland een auto huren en die inleveren op de luchthaven van Dusseldorf. Maar ook de trein ICE International rijdt naar de Duitse stad. Vraag is wel of de korting op het ticket niet overschaduwd wordt door de prijs van een treinticket.

Vanaf Keulen vliegt GermanWings. Via hun site kunnen auto’s bij het wat onbekendere Sixt gehuurd worden.

Norwegian Air vliegt ook vanuit het buitenland op Nice.

Vliegen vanuit België

Vanaf Brussel vliegen Easyjet en Brussels Airlines. Brussel Airlines vliegt vaak met kleine vliegtuigen die erg te lijden hebben onder turbulentie. De vlucht is dus niet altijd aangenaam. Auto’s zijn te boeken via Avis.

Easyjet is erg goedkoop vanaf Brussel. Helaas zijn parkeerkosten vrij prijzig rondom de luchthaven. Het loont dus alleen als u gebracht wordt.

 

Vanaf de luchthaven naar de stad

Vanaf de luchthaven gaan vele bussen naar het centrum van Nice, een kaartje kost maar 1 euro.

Naast terminal 1 ligt het treinstation Nice st. Augustin waar regionale treinen vertrekken, bijvoorbeeld naar het centrum van Nice en St. Tropez. Vanaf het Centraal station van Nice gaan nationale treinen, naar bijvoorbeeld Parijs.

Vanaf terminal 1 rijdt bus 99 naar het Centraal Station en vanaf Terminal 2 gaat bus 23.

Taxi’s

De snelste manier om vanaf de luchthaven in het centrum te belanden is met de taxi. Maar deze zijn wel vrij prijzig. Vanaf de luchthaven naar de stad bent u ongeveer 35 euro kwijt. Binnen de stadsring kost een ritje maximaal 20 euro. Zorg ervoor dat je een prijs afspreekt voordat je in de taxi stapt. Vooral tijdens het hoogseizoen kunnen taxichauffeurs erg hoge tarieven vragen, maar ga er niet op in. Betaal voor ongeveer tien minuten taxi (4 kilometer), niet meer dan 15 euro.

Parkeren

De parkeermogelijkheden op het vliegveld zijn erg overzichtelijk op de site: http://www.nice.aeroport.fr/acces_stationnement_en/parking/ geplaatst. Er kan kort geparkeerd worden, maar ook langer.

Autohuur in Nice

Openbaar vervoer is in het zuiden van Frankrijk niet zo goed geregeld als in Nederland. In het centrum gaat het nog, maar als u buiten de stad bezienswaardigheden wilt opzoeken, is een auto een must.

Autorijden is geen pretje, tussen de Fransen die bij het minste geringste toeteren en vloeken. Maar met een huurauto, heeft u net als zij een nummerbord met nummer 83. Dat levert in ieder geval al iets meer respect op dan een gele plak.

Vliegveld

Op het vliegveld zijn diverse autohuur bedrijven, zoals Avis, Budget, Europcar, Hertz, Sixt, ADA en National Citer. U kunt vaak van te voren online boeken via uw vliegmaatschappij. Ook zijn er vergelijkingssites op internet te vinden, die voor u de goedkoopste maatschappij eruit pikt. Een daarvan is: http://www.holidaycars.com

 

Het is ook mogelijk een auto te huren in Nice en deze in Nederland af te leveren. Voor wanneer u heen wilt vliegen/treinen en terug rustig door Frankrijk wil rijden. Of andersom natuurlijk.

Stad

Ook in de stad zijn auto’s te huur, onder andere via de Rental Car Club. Maar in de binnenstad rijden is geen aanrader. Het is veiliger en minder stressvol om met de tram of bus je te verplaatsen. Aan de andere kant heeft een auto het voordeel van airco en bergingsmogelijkheden. Let er wel op dat de deuren altijd op slot zijn, wanneer u rijdt in het centrum. Jongeren op scooters komen voorbij razen terwijl u stil staat voor het stoplicht en grissen zo een tas van de achterbank.

Liever openbaar vervoer

Een andere reden om liever met het openbaar vervoer te gaan, is dat een groot gedeelte van de stad autovrij is. Er zijn eigenlijk maar twee grote wegen die goed doorstromen. De rest zijn kleine steegjes waar je niet in past met de auto of eenverkeerswegen. Het is tijdens je romantische stedentrip vrij onplezierig om met z’n tweeen de weg te vinden in het centrum.

Parkeren

Zoals in iedere grote stad, kost parkeren geld en tijd. Want zomaar een parkeerplek aan de straat vinden zit er niet in. Gelukkig zijn er grote parkeergarages waar vrijwel altijd plek is voor ongeveer 4 euro per uur.

Shoppen in Nice

In frankrijk zijn de Centre Commercials (winkelcentra) net een slag groter en luxer dan in Nederland. Zo ook het winkelcentrum Nice Etoile aan de Avenue Jeanne Medicin. Alle bekende merken zitten hier, Zara, NafNaf, Louis Pion en natuurlijk de FNAC.

Het winkelcentrum zit in de voetgangerszone van Nice. Er zijn veel luxe kledingwinkels. Maar ook oude traditionele winkels, die vaak gespecialiseerd zijn in handgemaakte producten uit de regio.

Konfijtwinkel Confit du Nice

In het oude Nice tegenover de Opera zit de Konfijtwinkel La maison Auer. Konfijt is door suiker bewaard fruit, het lijkt op Turks Fruit. Om je vingers bij af te likken zijn de bakken vol gekleurd fruit en snoepgoed. Ideaal om een souvenir uit te zoeken voor de thuisblijvers. Of om zelf lekker op te eten natuurlijk.

Snoepwinkel La Confiterie Florian

Snoepwinkel La Confiterie Florian ligt bij de haven. Ze organiseren rondleidingen door de keuken van het bedrijf. Niet alleen konfijt, maar ook chocola en bonbons staan op de menulijst. De rondleidingen zijn in meerdere talen, dus goed te volgen. Na afloop ga je met bergen lekkernijen de winkel uit, snoepgoed tevreden.

Truffelwinkel Terre de Truffes

De winkel van Nicole Bruno is ingericht als een restaurant. Alles draait om de luxe paddestoel Truffel. Er worden proefsessies georganiseerd en diverse producten verkocht. Zo verkoopt ze o.a. truffelcrème, zomertruffels, witte truffel fondue en truffelolie.

Adres: Rue Saint-François-de-Paule 11

Kaaswinkel La Ferme Fromagère

Frankrijk staat niet alleen bekend om haar wijn, maar ook om de geweldige kaas. Bij La Ferme Fromagère kunt u deze delicatesses proeven op donderdagavond, vrijdagmiddag en zaterdagavond.

Adres: Rue Lépante 27

Huile d’Olive (Olijfolie)

Olijfolie is een typisch product uit het zuiden van Frankrijk. Goed voor over salade, bakken en zelfs als zonnebrand te gebruiken. Speciaalzaak Oliveira verkoopt diverse olijfolie uit de Provence, Côte d’Azur, Griekenland, Italië en Spanje.

Adres: Rue du Collet 8bis

Olijfmolen

Moulin à huile Alziari maakt zijn eigen olijfolie. De windmolen die de olijven maalt staat in Quartier de Madelin. Nice heeft zijn eigen olijfsoort, de Cailletieur. De olijfolie is uniek en niet in Nederland te verkrijgen. Zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan deze Olijfmolen.

Adres: Rue Saint-François de Paule 14

A l’Olivier (Bij de Olijfboom)

A l’Olivier werd in 1922 opgericht in Parijs, waar nog steeds het hoofdkantoor gevestigd is. De winkel stond vroeger bekend om de zeldzame olieën die ze verkochten. Tegenwoordig staan zelfgemaakte mixen in de schappen, zoals Olie met truffels, hazelnoten of baseliek. De winkel verkoopt ook lokale producten zoals lavendelsiroop, balsamico azijn en tafellinnen.

Adres: Rue st. Francois de Paule 7

Antiek

Bij de haven zijn veel antiquairs te vinden. En Frans antiek is lang niet zo duur in Frankrijk als in Nederland. Wel is het lastig mee te nemen, maar het is toch leuk een bezoekje te wagen aan deze oude snuisterijen.

Op maandag is er een heuse vlooienmarkt. Hier verkopen ze niet alleen tweedehands rommel, maar ook waardevolle antiek. Schilderijen, oude kaarten, meubels, alles wordt van de hand gedaan voor een redelijke prijs. Adres: Cours Saleya

Bloemenmarkt

Marché aux fleurs – De bloemenmarkt wordt elke dag (behalve maandag) van 6 uur ’s ochtends tot half zes ’s avonds gehouden. Op maandag is er een vlooienmarkt. De bloemen komen uit de kassen rondom Nice en verschillen qua prijs en uiterlijk met die van Nederland. Behalve de rode rozen voor een geliefde, die zijn net als de liefde zelf universeel mooi. In de zomermaanden (juni-september) transformeert de markt in de avonduren tot kunstmarkt. Schilders verkopen hun doeken aan de liefhebber.

Adres: Cours Saleya

Luxe Merken

Nice staat bekend om haar luxe en dure merken. Hieronder een lijst met de meest luxe en bekende winkels van Nice. De meeste bevinden zich op de Avenue de Verdun, Avenue de Suède, Rue Masséna, Alphonse Kaar, Rue de la Liberté en de Longchamp.

Voor wie op stedentrip gaat naar de Côte d’Azur, is het zonde geen bezoekje te brengen aan deze luxe straten.

Merkwinkels met adres en telefoonnummer:

Alberts Arts 5, Promenade des Anglais &  04 93 87 28 73

Apostrophe 8, av de Verdun &  04 93 16 15 80

Atelier du Croco/ Vignes 3, rue Antoine Gautier &  06 18 70 60 54

Blanc Bleu  13, rue Masséna &  04 93 87 83 01

Wit/blauw staat voor de kleuren van de Côte d’Azur.

Bcbg Max Azria C /C Nice Etoile ; 24 Av. Jean Médecin &  04 93 80 60 75

Carla Gurov 24, rue Masséna

Cartier 4, av de Verdun &  04 92 14 48 20

Bekend van de luxe horloges.

Cap  Code  3, rue Alphonse Karr &  04 93 82 20 05

Claude Bonucci 10, rue Massenet & 04 93 87 48 87

Chacok 4, rue Alphonse Karr &  04 93 88 87 40

Chanel 6, rue Paradis &  04 93 88 39 99

Bekend om de luxe mantelpakjes.

Le Comptoir des Cotonniers 9, rue Masséna &  04 93 88 37 10

Concept  56, avenue de la République &  04 92 04 03 94

Custo  23, rue de la Préfecture &  04 93 13 91 47

Gérard Darel 4, avenue de Verdun & 04 93 88 30 88

Désert 1 rue Alphonse Karr &  04 93 16 17 10

9, rue Alphonse Karr &  04 93 16 17 60

Emporio Armani 1, rue Paradis &  04 93 16 16  07

Tegenwoordig meer bekend van de parfum dan de pakken.

Esprit 10, rue de la Liberté

Façonnable 7, rue Paradis & 04 93 87 88 80

10, rue Paradis &  04 93 88 06 97

21Gigi 10, rue de la Liberté & 04 93 87 81 78

Hermès 8, av de Verdun &  04 93 87 75 03

Kenzo 10, rue Paradis &  04 93 82 32 48

Luxe schoenen en pakkenmerk, vooral voor mannen.

Lacoste 6, av de Suède &  04 93 87 75 45

Het merk met het krokodilletje.

Lancel   C/C Nice Étoile – 24, av Jean Médecin &  04 93 85 96 86

Longchamp 10, av de Verdun &  04 93 87 19 00

Manfield 16, rue de la Liberté &  04 93 88 18 64

Schoenenwinkel die ook in Nederland zit.

Max Mara 22, rue de la Liberté &  04 93 16 05 15

Movida  2, rue Longchamp &  04 93 16 29 57

Pôles 16, rue Maréchal Joffre &  04 93 16 28 58

R.D.V 17, Rue de la Préfecture &  04 93 80 10 75

Sharon 5, rue Longchamp &  04 93 88 35 49

Sonia Rykiel 3, rue Paradis &  04 93 87 82 87

Un Temps d’Avril  38, Rue Pastorelli &  04 93 80 43 85

Urban Eventi  19, rue Masséna &  04 93 16 99 32

Uttam 21, rue du Marché &  08 70 62 80 28

Von Dutch Place du Pin &  04 93 55 89 15

Ventilo 8 bis, rue du Congrès &  04 93 82 47 13

Louis Vuitton 2, av de Suède &  04 93 87 87 47

Voor wie nog een nieuwe tas/koffer nodig heeft.

Weinberg 32, rue Hôtel des Postes &  04 93 63 18 92

Yohji Yamamoto 4, rue Longchamp &  04 93 87 06 03

Zadig & Voltaire 4, Av. de Suède &  04 93 81 78 50

Weekend Nice

Wie een weekend op stedentrip naar Nice gaat, wil natuurlijk wel wat zien van de stad. Hier een aantal tips, zodat je met mooie foto’s en herinneringen naar huis gaat.

La vieille ville

De oude binnenstad van Nice is een architectonisch bolwerk. Vooral de vele barokke kerken maken dat het oude centrum een karakteristiek uiterlijk heeft. Een groot deel van de stad is alleen voor voetgangers toegankelijk. Geen last van auto’s, trams of fietsers terwijl u geniet van de oude gebouwen.

Cathedrale Ste. Reparate

Deze 18e eeuwse kathedraal is de beroemdste en mooiste van Nice. De Kathedraal werd gebouwd voor Sainte Réparate, de patroonheilige van de stad. Ze werd in het jaar 250 onthoofd in Palestina, vanwege haar christelijke geloof, maar haar geest ontsnapte aan haar lichaam in de vorm van een duif. Haar vijftienjarig maagdelijk lichaam werd in een bloemenboot getrokken door engelen naar Nice gevaren. De baai van Nice heet daarom ook Baie des Anges – Baai van de Engelen.

In de kerk worden klassieke concerten gegeven en er zijn drie enorme orgels waar bij speciale missen op gespeeld wordt. De ontwerpers van de kathedraal werden geïnspireerd door de Sainte Susanne in Rome.

Palais de Lascaris

Deze adellijke woning weerspiegelt de barokke stijl van de 18de eeuw tijd. De trap in het huis is versierd met schilderijen uit de 17de eeuw, terwijl de muren schilderijen uit de 18de eeuw bevatten. In de grote balzalen zijn wandtapijten en gigantische plafondschilderijen. Het huis herbergt een museum en is een erkend monument.

Strand

Nice ligt aan de Middellandse zee en heeft een prachtig zandstrand. Vooral in de zomer is het heerlijk om even een frisse duik te nemen in de zee. De boulevard naast het strand is bovendien erg levendig vol marktkraampjes en flanerende touristen.

Bloemenmarkt

De bloemenmarkt is een van de grootste in het zuiden van Frankrijk. Bloemen worden in Frankrijk niet zo snel op de markt verkocht, ze zijn bijna een luxe product in het zuiden van Frankrijk. Door de hitte en droogte groeien bloemen alleen in kassen. Hierdoor zijn ze een schaars product. Maar naast de bloemen die wij kennen, zijn er ook veel woestijn en tropische variaties te vinden. Het ruikt er in ieder geval heerlijk.

Weer in Nice

Nice ligt in Zuid-Frankrijk aan de Middellandse zee en dat betekent dat het weer het hele jaar prachtig is. Grijze luchten zoals in het herfstige Nederland kent de stad nauwelijks. Het wordt in de winter wat koeler, soms zelfs rond het nulpunt. Maar zo ijzig koud als Nederland in de winter is, wordt Nice nooit. De zomers zijn heet, maar met een aangename zeebries. Nice heeft het ideale weer voor een geslaagde stedentrip, het hele jaar rond. Een goed overzicht van het weer is te vinden op: http://www.klimaatinfo.nl/frankrijk/nice.htm

Lente

Het touristenseizoen (op campings) begint al in maart/april. Want vanaf begin april wandel je buiten zonder jas rond. Het weer schommelt tussen de 15 en 20 graden. Er is af en toe een lentebui, maar echt koud is het niet.

 

Zomer

De zomers van Nice zijn erg warm. Het is elke dag boven de 25 graden en gedurende drie maanden regent het nauwelijks. De nachten zijn warm, maar door de verkoeling van de zee toch aangenaam. De meeste Fransen nemen een siësta, omdat het ’s middags wel erg warm wordt. Een goed moment om bruin te worden op het strand.

Boek in de zomer wel een kamer met airconditioning, dat maakt slapen een stuk aangenamer.

Herfst

De herfst zoals we die in Nederland kennen begint in het zuiden van Frankrijk pas rond november. Tot die tijd is het vaak nog rond de 20 graden. Het regent nauwelijks. De dagen zijn wel korter en echt bruin worden zit er niet meer in. Maar het is nog steeds aangenaam flaneren op de boulevard. Vooral voor mensen die last hebben van een aankomende winterdip is de zon in het zuiden erg opbeurend.

Winter

Het voordeel van de winter in Nice, is dat het misschien wel koud wordt, maar dan wel met een zon die schijnt. In Nederland zijn de luchten vaak grijs en grauw, maar in Nice is de hemel strakblauw met een vrolijke zon. Ook vriest het er praktisch nooit en valt er geen sneeuw.

Helaas heeft Nice wel af en toe last van de Mistral, een venijnig koude bergwind die de gevoelstemperatuur laat zakken tot het nulpunt. Gelukkig duurt die wind vaak maar drie dagen, dus veel last heb je er niet van. Check voor de zekerheid het weerbericht voordat je de stedentrip boekt.

Openbaar vervoer in Nice

Goedkoop OV

Nice begon zoals vele Franse steden een paar jaar geleden met het bijna gratis fietssysteem Velo Bleu. Met een pasje konden inwoners en touristen op verschillende plaatsen in de stad een fiets lenen om die vervolgens ergens anders weer in te leveren. Maar net als de witte fietsen in Amsterdam, mislukte ook dit project. Binnen een jaar werden 150 fietsen gestolen en een groot aantal fietsen vernield. Sinds juli is de stad gestopt met het systeem. Ze willen het opnieuw invoeren, maar weten niet precies wanneer. Gelukkig zijn de meeste bezienswaardigheden te voet goed te bereiken. De rest is bereikbaar met de tram en bus. Een losse rit voor bus of tram kost 1 euro, een dagkaart 4 euro en een weekkaart 15 euro. Dat is een stuk goedkoper dan in Nederland. Wie toch een fiets wil, kan deze huren bij Nice Cycles Tours, telefoon 0033 (0)6 19 99 95 22 of www.nicecycletours.com .

Tram

Het eerste tramspoor werd in 1900 aangelegd in Nice. Vanaf 1927 werd de bus steeds belangrijker en uiteindelijk sloot de tram in 1953. Meer dan een halve eeuw later besloot de stad een nieuwe tram aan te leggen. De huidige tram van Nice werd in 2007 geopend en bestaat uit 1 lijn die begint bij station Comte de Falicon en eindigt bij Pont Michel. De lijn telt 8,7 kilometer en heeft 21 stations. De tram is een groot succes, want per dag maken zo’n 700.000 mensen gebruik van de lijn. Een mogelijk succes is dat de tram door de binnenstad rijdt waar het moeilijk parkeren is met de auto. En een kaartje voor de tram kost maar 1 euro.

Bus

Er zijn meer dan 40 buslijnen in Nice (waarvan vier ‘s nachts) die zowel in het centrum rijden als naar omliggende steden. De dienstregeling is op te vragen bij het busstation tel: +33 04 93 34 37. Of op http://www.lignedazur.com/

Segway

De Segway is een soort trede waarop je staat die zich automatisch voortbeweegt, wanneer je voorover leunt. Iedereen kan dit vervoersmiddel gebruiken. Het is snel, klein en efficiënt. En bovendien is het best grappig. Te huur door te bellen naar:

0033- (0) 6 45 50 79 21

Treinreis Nice

 

NShighspeed

Via de website www.nshighspeed.nl zijn gemakkelijk tickets te  zoeken naar Nice. Maar wie op zoek is naar een goedkoop ticket kan beter naar een kantoor van de NS. De wachtrij is vaak lang (in Utrecht soms tot een uur), maar de service is perfect. Zo zoeken ze de goedkoopste reis op de goedkoopste datum voor je uit. Vroegboeken levert korting op, de tickets zijn maximaal vier maanden van tevoren verkrijgbaar. Vanuit Brussel-Zuid gaat er ‘s ochtends twee keer per dag een TGV naar Nice.

Lastminute

Vier maanden van tevoren je TGV-ticket boeken is over het algemeen het goedkoopste. Maar wie op een spontane stedentrip gaat, kan ook kijken op www.nshighspeed.nl onder het kopje ‘Zoek en Boek reis’ en vervolgens ‘Lastminutes’. Elke dinsdag staan de lastminutes online, die tot 50% korting geven. De tickets zijn voornamelijk voor de treinen naar Brussel en Parijs, waar TGV’s naar Nice gaan. De trein vanuit Parijs naar Nice is niet online te boeken, maar wel via de internationale kantoren van de NS, onder andere op Amsterdam en Utrecht centraal. Er is ook een ticketlijn 0900 – 9296/keuze 5 (0,35 euro per minuut).

Naar Brussel

Vanuit Rotterdam rijdt er een internationale trein naar Brussel-Zuid. De trein doet er 1uur50 over en rijdt elk uur, ook ’s nachts. De Thalys doet er 1uur40 over. De Thalys is een stuk duurder, maar wel betrouwbaarder. De internationale trein heeft nog wel eens vertraging. Via www.nishighspeed.nl zijn de goedkoopste tarieven te vinden.

Jongeren en Studenten

Met een OV-jaarkaart kun je gratis met de internationale trein tot aan de Belgische grens rijden. Vervolgens heb je recht op 25 % korting, dus tot aan Brussel-Zuid waar je de TGV pakt. Roosendaal – Brussel-Zuid kost ongeveer tien euro. Voor jongeren tot 26 jaar zijn er speciale jongerentickets in de TGV, maar deze zijn vaak wel snel uitverkocht.

Het vreemde is dat voor de terugreis de Tweedeklas jongerentickets bijna altijd zijn uitverkocht. Voor de Eersteklas vaak nog niet. Het is voor de terugweg dus vaak goedkoper een jongerenticket eersteklas te kopen, dan een normaal ticket tweedeklas.

Reisgidsen over Nice

Een reisgids is enorm handig tijdens een stedentrip. Op die manier heb je altijd de beste restaurants, hotels en bezienswaardigheden bij de hand. Vaak zit er ook een kaart van de binnenstad bij. Je wil natuurlijk niet de hele dag je laptop met je meetillen, dus dan is een pocket reisgids erg praktisch.

Gids aanschaffen

Bij veel organisaties krijgt u bij uw reis een gratis reisgids, informeer ernaar bij de website/het reisbureau waar u boekt. Ook zijn er gratis reisgidsen te downloaden via de sites van sommige vliegmaatschappijen. Let erop dat een gids die je koopt niet te veel pagina’s bevat. Hoe meer pagina’s, des te zwaarder en groter de gids en dat past niet makkelijk in een tas tijdens het citytrippen. Een gids kost maximaal 30 euro. Een nieuw exemplaar is meestal rond de 20 euro, een tweedehands rond de 10 euro. Koop echter niet een te oud exemplaar. De meeste informatie is dan verouderd.

Online een gids kopen bij De Zwerver

Website www.dezwerver.nl is gespecialiseerd in reisboeken. Ze bieden specifieke gidsen over Nice aan, zoals de Kompass wandelgids. Praktisch als je van plan bent de stedentrip sportief in te richten. Maar ook een wegenkaart van de regio is hier te koop, wanneer je met de auto naar het zuiden van Frankrijk rijdt. Verder biedt de site natuurgidsen, reisverhalen, woordenboeken en een heel scala van handige reisboeken aan. Het makkelijkste is zoeken op de regio Côte d’Azur of Mediterranee, dit levert meer boeken op dan alleen zoekterm Nice.

Bol.com

Het voordeel van Bol.com is dat ze veel tweedehandsboeken aanbieden. Het aanbod reisgidsen is enorm. Helaas bestaan er niet zo veel reisgidsen die specifiek over Nice gaan. Beter is te zoeken op Côte d’Azur. Vooral de Marco Polo reisgids staat er om bekend goede tips te leveren. Bovendien kost deze gids op Bol.com tweedehands maar 3 euro.

Wie met de auto reist heeft veel aan de ANWB Goud Provence Côte d’Azur. Met uitgebreide wegenkaarten en tips in de regio. Helaas is deze gids wel wat dik, 372 pagina’s, dus niet makkelijk onder de arm mee te nemen. Echt een gids om in de auto te laten liggen.

Informatie ter plekke

Wie eenmaal in Nice is aangekomen, kan altijd even langs gaan bij het tourismebureau. Zij hebben de actuele agenda op cultureel gebied en specifieke tips&trics voor een geslaagde stedentrip. Op de website zijn Franse en Engelse gidsen gratis te downloaden en te bestellen:

Le Guide Pratique (Practical guide);

Le Guide des Hôtels de Nice (Hotel guide);

Le Guide des Restaurants de Nice (Restaurant guide);

Le Guide des Locations de Vacances de Nice (Guide to holiday rentals in

Nice).

Adres: Promenade des Anglais 5. www.nicetourisme.com

www.nicecarnaval.com voor meer informatie over het Carnaval.

Lees ook:Nice is verdeeld over OS 2018
Lees ook:Tips om wachtrijen in Parijs te omzeilen
Lees ook:Carnaval de Nice swingt voor het 125e jaar
Lees ook:Prince op podium in Arras én Nice
Lees ook:Prince directeur van Nice Jazz Festival?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>