Gisèle d’Ailly overleden

Kunstenares en verzetsheldin Gisèle d’Ailly-van Waterschoot van der Gracht (die in haar jongere jaren in Frankrijk verbleef) is 27 mei 2013 overleden.

Freunde-von-Freunden_Gisele-dAilly-van-Waterschoot-van-der-Gracht-036-930x620www.freundevonfreunden.com - 

Gisèle werd geboren in 1912, in Den Haag, maar groeide op in de VS en Oostenrijk. Haar opleiding volgde ze aan de Académie de la Grande Chamière en de Ecole Nationale des Beaux Arts in Parijs. Na haar afstuderen keerde ze terug naar de VS om als reclametekenaar te gaan werken. In de jaren dertig vestigde ze zich in Nederland, waar ze zich aansloot bij een kunstenaarscollectief en in de leer ging bij Joep Nicolas (glasschilder). Niet lang daarna vertrok ze naar Amsterdam, rond de tijd dat de Duitsers het land binnenvallen. Haar huis is een onderduikplek voor Joodse scholieren. Ze vertelde de scholieren over kunst (maken/analyseren) en literatuur.

Na de oorlog trouwde ze met de burgemeester van Amsterdam, Arnold d’Ailly.

In 1997 werd haar naam gegraveerd in de eremuur in de tuin van rechtvaardigen in Jerusalem. In 2011 ontving ze van Eberhard van der Laan een koninklijke onderscheiding.

Bron: Dagblad De Limburger 28 mei 2013.

Lees ook:Minuut stilte op Franse scholen na aanslag Toulouse
Lees ook:Wie was Madame Tussaud?
Lees ook:Fransman legt 27.000 km te voet af
Lees ook:Lekker puh
Lees ook:Bejaarde vrouw overleeft week in ravijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>