Paddenstoelen in het voorjaar?

Het is paddenstoelentijd in Frankrijk. Overal zie ik mensen naar de grond turen, met een plastic zakje of bakje in de hand, in de hoop de dure morielje-paddenstoelen te vinden. In Frankrijk (maar ook in Spanje, Italië en Duitsland) worden veel paddenstoelen verzameld om te eten. Mensen leren hier van vader op zoon en van moeder op dochter welke soorten eetbaar zijn en welke giftig.

Er zijn maar een paar paddenstoelensoorten echt gevaarlijk en dan meestal alleen nog maar als je er veel van eet. Alleen de groene knolamaniet is direct dodelijk. Klik hier voor een lijst van giftige en niet-eetbare zwammen.

Maar ook al loop je geen direct levensgevaar, je kunt je makkelijk vergissen met paddenstoelen. Laatst vertelde mijn buurman dat hij een keer erg ziek was geworden na het eten van zelf gevonden zwammen. “Ik plukte ze daar altijd”, zei hij, “en dat ene jaar stond er een eindje verderop nog een bosje paddenstoelen, die er erg op leken. Maar ja…”

Paddestoelen kun je het hele jaar door vinden, maar in de herfst groeien er andere soorten dan in het voorjaar. Nu is het dus morielje-tijd, bijvoorbeeld. Alleen als het in de zomer langdurig droog is of het in de winter hard vriest zijn er weinig paddenstoelen.

Hier een paar tips voor als je zelf op pad gaat:

In nat weer staan paddestoelen er altijd mooi bij, je moet het daarom niet erg vinden om nat te regenen als je ze gaat zoeken. Het is handig om een potlood en schrijfboekje mee te nemen. Om de sporen te kunnen zien is een zakspiegeltje praktisch (dan kun je de onderkant bekijken vóórdat je de paddenstoel geplukt hebt). Ook een loep om kleine paddenstoelen goed te bekijken is aan te raden.

Wil je weten welke paddenstoel je hebt gevonden, dan moet je op de volgende dingen letten:

  • Hoed: afmetingen, vorm, en kleur. Is de hoed kleverig of glad?

  • Steel: afmetingen, kleur, vorm.

  • Vlees: kleur. Ruik je iets?

  • Sporen: kleur van de sporen. Dit is soms onder de hoed of op het gras te zien.

  • Groeiplaats : is dit op de bodem, een boom of een plant? Groeit de paddestoel in het bos of in de wei?

  • Seizoen: zie je de paddestoel in de zomer, herfst, winter of lente?

Als je dat allemaal bekeken hebt, kun je met een boek of het gidsje van Natuurmonumenten uitzoeken (determineren) welke paddenstoel je hebt gevonden. Maar je kunt in Frankrijk ook even langs de apotheek te gaan. Je krijgt dan een ‘ja’ of een ‘nee’ van de apotheker, of een papiertje. Als er onderaan ‘comestible‘ staat, dan kun je je verse oogst rustig opeten. Eet smakelijk!

 

 

 

Lees ook:Streekproducten van de Limousin
Lees ook:Drie lijken gevonden in uitgebrande auto Marseille
Lees ook:ADV: Vakantie tijdens het Filmfestival in Cannes
Lees ook:Alcoholblaastest verplicht in auto Frankrijk
Lees ook:Belangrijkste regels op de Franse piste

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>