Paaseieren zoeken in Frankrijk

Vrolijk pasen! Niet alleen in Nederland wordt dit feest vooral geassocieerd met gekleurde eieren die in de tuin of in het bos verstopt worden. Franse kinderen zoeken ook paaseieren.

Eigenlijk had je vandaag natuurlijk in de kerk moeten zitten. Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. Misschien dat Fransen zich daar nog iets meer bewust van zijn dan Nederlanders. Maar net zo goed zitten de meeste Fransen vandaag aan een uitgebreide paaslunch. Nadat de (klein)kinderen juichend alle door (o)ma verstopte eieren onder struiken vandaan hebben gevist.

Het ei is het symbool van de vruchtbaarheid dat de vier elementen bevat: de schaal staat voor de aarde, het membraan voor de lucht, het eiwit voor het water en de dooier voor het vuur. De link met pasen is snel gelegd: pasen valt rond de lente-equinox, en het ei staat voor het begin van nieuw leven.

Van de middeleeuwen tot nu is de traditie van de paaseieren in stand gebleven, in heel Europa. Bij de katholieken was het vroeger verboden om tijdens de vastenperiode, de veertig dagen voor Pasen, eieren te eten. De boeren bleven dus met heel wat eieren zitten. Daarom namen ze de gewoonte aan eieren te versieren.

Chocolade-eieren bestaan nog niet zolang. Pas in de 18de eeuw, in Frankrijk, gingen mensen verse eieren leegblazen en opvullen met chocolade. Later werden gietvormen gemaakt en kreeg je dus chocolade-eieren in allerlei maten. De paashaas is eigenlijk van Duitse oorsprong. Daar dachten ze dat hazen de taak hadden om de eieren uit te broeden…

Lees ook:Frans paasrecept: zelfgemaakte chocolade-eitjes in de dop
Lees ook:Niet de Paashaas, maar vliegende klokken verstoppen eieren
Lees ook:Sarkozy bekogeld met eieren en stenen (video)
Lees ook:Recept van de week: quiche lorraine
Lees ook:Recept van de week: Franse ovenschotel uit de Elzas

1 Reacties // Reageer

One thought on “Paaseieren zoeken in Frankrijk

  1. kim

    heel graappig hoor

    xxxmarjna

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>