Frankrijk en de Tweede Wereldoorlog

Vandaag zijn we alweer toe aan het elfde deel van de geschiedenis van Frankrijk. Hieronder wordt in een notendop een belangrijk gedeelte van de Franse geschiedenis weergegeven: De Tweede Wereldoorlog.

Frankrijk verklaarde Duitsland de oorlog op 3 september 1939, samen met Groot-Brittannië. Dit gebeurde na de Duitse inval in Polen. Op 10 mei 1940 trokken de Duitse troepen Frankrijk binnen en binnen enkele weken stortte de Franse defensie volledig in elkaar. Ook de veel geroemde Maginotlinie bleek niet bestand tegen de Duitse overmacht en het grootste deel van Frankrijk werd door de Duitsers bezet.

Op 22 juni sloot de regering van maarschalk Pétain een wapenstilstand met Duitsland. Pétain was de opvolger van Paul Reynaud, die Daladier als premier was opgevolgd op 20 maart 1940. Twee dagen later werd er ook een wapenstilstand met Italië gesloten dat op 10 juni Frankrijk was binnengevallen. De regering van Pétain vestigde zich in Vichy, dat lag in het onbezette deel van Frankrijk. Nadat de geallieerden geland waren in Noord-Afrika in november 1942 breidden de Duitsers hun bezetting over geheel Frankrijk uit.

Ex-premier Laval had inmiddels de feitelijke leiding van de regering te Vichy overgenomen van Pétain en hij streefde naar samenwerking met de Duitsers. De plaatsvervanger van Pétain, admiraal Darlan, sloot zich in november 1942 bij de geallieerden aan. Pétain collaboreerde in feite met de Duitsers. Buiten Frankrijk zette de naar Engeland uitgeweken generaal Charles de Gaulle met een kleine groep ‘vrije Fransen’ de strijd tegen de Duitsers voort. In Frankrijk zelf ontstonden verschillende verzetsbewegingen, die vanaf mei 1943 samenwerkten in het Conseil National de la Résistance

 

In juni 1944 landde een geweldig geallieerd invasieleger op de kust van Normandië en van de Provence in het zuiden. De Duitsers konden de opmars van de geallieerden niet stuiten. September 1944 was bijna geheel Frankrijk bevrijd en op 8 mei 1945 verklaarde Duitsland zich in Reims akkoord met de onvoorwaardelijke overgave.

De Gaulle werd in 1943 hoofd van een Frans nationaal bevrijdingscomité en keerde bij de bevrijding in augustus 1944 terug als hoofd van een voorlopige regering. Deze regering steunde op de progressieve katholieke MRP (Mouvement Républicain Populaire), de socialisten en de communisten. De Fransen die met de Duitsers hadden samengewerkt, werden gestraft. Pétain werd ter dood veroordeeld (door De Gaulle in levenslang gewijzigd) en Laval werd gefusilleerd. In januari 1946 trok De Gaulle zich uit de regering terug. 

Bron: Landenweb Frankrijk

Lees ook:Franse geschiedenis: De derde republiek (Deel 10)
Lees ook:Waarom Frankrijk gaat winnen van Duitsland – De statistieken
Lees ook:Franse geschiedenis: De Vierde Republiek
Lees ook:Volg live de herdenking van D-Day in Normandië
Lees ook:Frankrijk in de jaren ’70 en ’80

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Frankrijk en de Tweede Wereldoorlog

  1. lol

    lol

      /   Reply  / 
  2. lol

    laim

      /   Reply  / 
  3. Martijn van de Geest

    Geachte lezers,

    19 juni aanstaande gaan mijn vriendin en ik op vakantie naar de Provence met de auto.
    Wij overnachten op de heenreis in Nancy en verblijven een week in Montpezat.
    Verder willen wij naar Cannes, St. Tropez en Monaco. Op de terugweg naar Nederland, overnachten wij in Dijon.

    Kunnen jullie mij vertellen of er m.b.t. de 2e Wereld Oorlog nog bezienswaardigheden zijn aangaande bovenstaande plaatsen/gebieden ?

    Of ben ik hier aan het verkeerde adres ?

    Graag een reactie.

    Bijvoorbaat dank.

    Met vriendelijke groeten,

    Martijn van de Geest

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>