Regionaal: Haute-Normandie (Hoog Normandië)

Vandaag bespreken we de regio Haute-Normandie: een centrum voor de landbouw, vooral veeteelt, en een land met indrukwekkende bouwwerken. Enkele van Frankrijks belangrijkste badplaatsen liggen in Normandië (Deauville, Trouville, Dieppe).

Algemeen
Haute-Normandie is onderverdeeld in de departementen Eure (27) met als hoofdstad Evreux en Seine-Maritime (76) met als hoofdstad Rouen.
De regio wordt doorkruist door de Seine, waaraan ook de regiohoofdstad Rouen is gelegen. Naast Rouen heeft Haute-Normandie nog twee grote vissershavens, te weten Le Havre en Dieppe. Aan de kust van het departement Seine-Maritime, met zijn mooie krijtrotsen, liggen ook de bekende plaatsen Fécamp en Étretat.

Geschiedenis
Haute-Normandie (Normandië, de naam wijst er al op) is het gebied in Frankrijk waar in de 10de eeuw de uit Scandinavië afkomstige Noormannen zich vestigden, in vrede overigens, op grond van een overeenkomst met de koning. Er is altijd gestreden om het land aan de zee tussen Bretagne in het westen, Picardië in het oosten en het Ile-de-France in het zuiden, voor het laatst in 1944.

Belangrijkste steden
Rouen
: Deze stad heeft verschillende beroemdheden voortgebracht, waaronder dichter Pierre Corneille en schrijver Gustave Flaubert (Madame Bovary). Aan beide kunstenaars is een museum in de havenstad geweid. Ook de Notre Dame van Rouen is beroemd. Het is een van de grootste en mooiste kathedralen van Frankrijk en geniet onder andere bekendheid doordat impressionist Claude Monet (1840-1926) haar veelvuldig heeft geschilderd (een aantal van deze schilderijen hangen in het Musée d’Orsay in Parijs). Rouen is ook onlosmakelijk verbonden met Jeanne d’Arc, die hier in 1431 veroordeeld werd tot de brandstapel.
Evreux: Evreux is een belangrijk handelscentrum voor landbouwproducten. Bezienswaardig is de Kathedraal Notre-Dame. Het koor dateert uit de 13de eeuw, de kapellen zijn 14de eeuws. Het vaak beschadigde gebouw (de laatste maal in juni 1940) heeft prachtige gebrandschilderde ramen en houten kapelafsluitingen. In het aangrenzende voormalige bisschoppelijke paleis vindt u het Musée Municipal, met o.a. beelden, 18de-eeuws meubilair en decoratieve kunst.

Streekgerechten
De keuken is terecht beroemd vanwege de uitstekende ingrediënten uit deze vruchtbare streek. De gewoonte bijna overal room of boter aan toe te voegen is te danken aan de grote hoeveelheid lokale koeien. De volgende typeringen van gerechten zijn te onderscheiden:
• à la Dieppoise: Kenmerkend voor deze bereidingswijze bij vis is het gebruik van witte wijn, garnalen en mosselen.
• à la Rouennaise: Aanduiding voor gerechten met eend zoals pâté de canard, gerechten met eendenlever en gevulde eend.
• à la Normande: Aanduiding waarbij alle specialiteiten van Normandië terug te vinden zijn: boter, crème fraîche, appels, cider, calvados, vis, schaal- en schelpdieren.

Toeristische informatie
Het departement Seine-Maritime is een gebied met een prachtige kustlijn en de hoogste krijtrotsen van het continent. Het is ook een geliefd gebied onder de Fransen zelf: al in de 19e eeuw werd er een spoorlijn van Parijs naar Mers-les-Bains aangelegd. Deze 19e eeuwse badplaats, direct aan de Normandische vissershaven Le Treport, ligt op nog geen vier uur rijden van de Nederlandse grens. In de omgeving liggen de uitgestrekte bossen van het Foret d’Eu, een uniek natuurgebied. Iets noordelijker, bij Le Hourdel, aan de monding van de rivier de Somme, zijn prachtige strand- en duinlandschappen. Bekende plaatsen zijn Fécamp en Étretat. Fécamp is een belangrijke vissershaven en een gezellige, druk bezochte badplaats. Een van de bezienswaardigheden is de oude abdijkerk La Trinité. Het dorp Étretat is bekend om zijn poorten die door de zee in de krijtrotsen zijn gesleten. Er voeren langs dit mooie stukje kust wandelroutes naar de Falaise d’Aval en de Falaise d’Amont.
Het departement Eure ligt in de vallei van de Seine, met hoofdstad Évreux en het dorpje Giverny, het mooiste dorpje aan de Seine. Giverny is wereldwijd bekend vanwege het huis en de tuin van de Franse impressionist Claude Monet (1840-1926). Het departement Eure nodigt uit tot mooie wandel- en fietstochten, bijvoorbeeld bij het bos van Roumare.

Bezienswaardigheden

Les Andelys
Les Andelys in het Seine-dal wordt gekenmerkt door de indrukwekkende ruïnes van het Château Gaillard boven de stad. De burcht stamt uit de tijd van Richard Leeuwenhart. In het stadje zelf staan twee kerken, waarvan de Notre-Dame met zeker de moeite waard is.

Giverny
Giverny is vooral bekend geworden als woonplaats van de impressionistische schilder Claude Monet. Monet woonde in Giverny van 1883 tot zijn dood in 1926. Het huis en de tuinen van Monet zijn gerestaureerd door de Fondation Claude Monet en zijn tegenwoordig een toeristische trekpleister. Dichtbij het huis van Monet ligt het Musée d’Art Américain. De kerk van Giverny is gewijd aan Sainte Radegonde en heeft een koor uit de 11de eeuw. Op het bijbehorende kerkhof zijn enkele leden van de familie Monet, waaronder de schilder zelf, begraven.

Lyons-la-Fôret
Lyons-la-Forêt staat op de lijst van ‘Les plus beaux villages de France’. Er bevinden zich veel vakwerkhuizen in Normandische stijl uit de 17de en de 18de eeuw.

Côte d’Albâtre
De Côte d’Albâtre ontleent zijn naam aan de voor de Normandische kustlijn typerende kalkrotsen en het melkkleurige water. Belangrijke plaatsen aan de Côte d’Albâtre zijn Le Havre, Fécamp, Dieppe en Le Tréport. Spectaculair zijn de rotsformaties rondom Étretat.

Dieppe
Dieppe werd bekend door de eerste (Canadese) landing op het vasteland op 19 augustus 1942. De haven van Dieppe is een van de origineelste van Normandië. Bovenop de krijtrotsen staat het Château de Dieppe uit 1433. Het hierin gevestigde Musée du Château is gewijd aan het maritieme verleden van de stad.

Le Havre
Le Havre, gelegen aan de 9 kilometer brede Seine-monding en na Marseille de belangrijkste Franse havenstad aan zee, moest na de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal herbouwd worden, zodat de stad nu een modern aanzien heeft. Een groot deel van het nieuwe stadsontwerp is van de hand van August Perret, die ook de reusachtige Eglise St-Joseph ontwierp. Le Havre is de belangrijkste Franse haven aan de Atlantische Oceaan. De stad biedt interessante voorbeelden van moderne architectuur.

Jumièges
Jumièges in het Seinedal bezit de ‘bewonderenswaardigste ruïnes van Frankrijk’. Men kan hier de resten van twee kerken en de abdij bezichtigen, alsmede een museum. De kleinere kerk St-Pierre stamt gedeeltelijk uit de Karolingische tijd en is een vroeg voorbeeld van de 10de-eeuwse Normandische bouwkunst.

Saint-Wandrille
Saint-Wandrille is een plaatsje dat bekendheid kreeg door de abdij die in 649 gesticht werd door Wandrille. Dit benedictijner klooster ligt in de Fontenellevallei, bijgenaamd de ‘Vallei der Heiligen’. Het klooster werd door de Noormannen verwoest, later weer opgebouwd, tijdens de Franse Revolutie verwoest en weer hersteld. Momenteel doet het gebouw weer dienst als klooster. Vooral de tiendschuur die er sinds 1966 staat is de moeite waard.

Tips
Route des fruits (appel- en perenroute): De wandelroute start vanuit het Maison de Parc bij Notre-Dame-de-Bliquetuit. Route langs de appel- en perenboomgaarden, in het voorjaar de bloesem, in het najaar directe verkoop van het fruit.

http://www.jedecouvrelafrance.com/f-3519.eure-.html

• De route “Le circuit des mares et des étangs” in de Eure is een aanrader. De route langs vennen en meren voert door de mooiste dorpen en bezienswaardigsheden in het kanton Pont-Audemer. U komt langs de kerken van de dorpen Saint-Mards-de-Blacarville, Fourmetot, Colletot en Corneville-sur-Risle. Ook loopt de route langs interessante plaatsen als het kasteel van Saint-Mards met zijn Romaanse toren, de prachtige portalen en de broodoven in Fourmetot, het schilderachtige ven in Colletot en de klokken van het carillon van Cornezville, die door de operette van Robert de Planquet bekend geworden zijn. De route is ongeveer 40 km lang en is heel geschikt als autodagtocht of een fietstocht.
• Normandië telt in totaal 29 soldatenkerkhoven (Duitse, Amerikaanse, Canadese, Britse en Poolse), allen zeer indrukwekkend.
• Vanuit Rouen kun je een vliegtocht boven Normandië maken.
• Speciale tips voor kinderen in Normandië vind je op de site van het Frans Verkeersbureau.

Verblijfsinformatie
Campings
Hotels
Bed & Breakfast
Originele logeeradressen
Gites

Nuttige sites
Regio
Haute-Normandie
Departement
Eure
Departement
Seine-Maritime

Bronnen: Frankrijk vakantieland, Tout de France, Weg in Frankrijk, Op vakantie-Frankrijk

Lees ook:Regionaal: Basse-Normandie
Lees ook:Streekproducten uit Haute-Normandie
Lees ook:Impressionist Festival Normandië
Lees ook:Expositie Monet in Grand Palais
Lees ook:Regionaal: Centre Val-de-Loire

1 Reacties // Reageer

One thought on “Regionaal: Haute-Normandie (Hoog Normandië)

  1. fam.speckmann

    is er een speciale “madame Bovary” route??

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>