De bekendste streekproducten van de regio Alsace (Elzas)

De regio Alsace, Elzas, staat naast haar streekgerechten, bezienswaardigheden en mooie steden (zie de blog over de regio Alsace) ook bekend om specialiteiten uit de regio. De producten die je in elke Elzasser keuken kunt terugvinden, zijn:

Zuurkool (la choucroute)

Dit wordt bereid vanuit grote kolen, waarvan de bladeren in stukken worden gesneden, gezout en enkele weken in potten bewaard worden. De kool, afgedekt en aangedrukt gistte daar tot zuurkool en kreeg daarmee zijn karakteristieke smaak en geur. De Elzasser naam voor zuurkool is 'surkrut'.

Munster kaas (stinkkaas)

Deze kaas is een symbool van de regio. De Munster wordt van koemelk gemaakt, de kaas wordt vervolgens gezouten in een pekelbad, of door bestuiving met fijngemalen zout. Vervolgens start het rijpingsproces in zeer vochtige rijpingskelders. Het resultaat is een kaasje met een gladde, geel-oranje tot oranje-rood korst. De kaasmassa is lichter, ivoorkleurig, zacht, soepel. De smaak van de kaas is sterk, de geur van de kaas zeer sterk. De korst kan worden gegeten. De munster kaas kan bij elk gerecht gegeten worden: bij groenten, bij brood, bij saus.


Melfor

Dit is een Elzasser wijnazijn gemaakt van honing en planten. Deze wordt bij elke Elzasser salade gebruikt, maar kan ook prima bij vlees of andere gerechten. 

Lees ook:Regionaal: Alsace (Elzas)
Lees ook:Streekproducten uit de regio Ile de France (Parijs)
Lees ook:Kerstmis in de Alsace
Lees ook:Streekproducten Languedoc-Roussillon
Lees ook:Recept van de week: Franse ovenschotel uit de Elzas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>