Reding betuigt spijt over uitspraak

20080314_Viviane_RedingEurocommisaris Viviane Reding (mensenrechten en justitie) heeft spijt betuigd voor haar uitlatingen over het Franse uitzetbeleid van Roma-zigeuners. Ze vergeleek dit beleid eerder met de Tweede Wereldoorlog.

Eergisteren kondigde Reding een nieuw onderzoek aan naar het uitzetbeleid van Frankrijk, nadat een regeringsnota was uitgelekt naar de Franse pers. “Een schande”, noemde Reding de richtlijn om de zigeuners “prioritair” het land uit te zetten. “Ik had gehoopt dat zoiets in Europa niet meer mogelijk was sinds de Tweede Wereldoorlog”.

Vooral die laatste uitspraak schoot in het verkeerde keelgat bij de Franse regering. “Een vliegtuigticket naar iemands thuisland in de Europese Unie is niet hetzelfde als dodentreinen en gaskamers,” zei Pierre Lellouche, de Franse staatssecretaris van Europese Zaken. Daarop drukte Reding gisteravond haar spijt uit voor haar uitspraak. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso schaart zich achter Redings vraag om het beleid van Frankrijk opnieuw te onderzoeken, maar hij distantieert zich ook van de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog.

Bron: VRT.

Lees ook:EU start procedure tegen Frankrijk over uitzetbeleid
Lees ook:Frankrijk komt EU tegemoet over uitzetbeleid
Lees ook:Het bezige bijtje Sarkozy
Lees ook:Oprichter Olympische Spelen: Pierre de Coubertin
Lees ook:2014: Honderd jaar geleden WO1 en 70 jaar D-Day

1 Reacties // Reageer

One thought on “Reding betuigt spijt over uitspraak

  1. H.D.B. Go

    Dat het Franse uitzettingsbeleid van Roma zigeuneurs politiek niet te vergelijken valt met de Holocaust ritten van Nazi Duitsland, betekent nog niet dat men in Europa klaar is met de klus. De Roemeense economie staat er niet al te florisant voor. Als Frankrijk als lid van de EU Roma zigeuneurs het land uitzet, dan getuigt het niet meer van medemenselijkheid indien in het land van herkomst, in dit geval Roemenië de EU daadwerkelijk met de Roemeense regering een oplossing zoekt van duurzame aard. De Roma zigeuners zullen van hun kant moeten inzien dat hun nomaden bestaan aan de basis ligt van hun weinig florisante toekomst perspectief en die van hun nazaten. Maar ze hebben recht op hulp en begeleiding. En anders is er inderdaad geen onderscheid tussen de Holocaust ritten van Nazi-Duitsland en het Franse uitzettingsbeleid. Misschien moeten ze dan maar Sarkouzy zelf op het vliegtuig zetten richting Griekenland of Israël vanwege zijn Joodse roots.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>