Villepin lanceert eigen partij

De Franse oud-premier Dominique de Villepin heeft een centrum-rechtse partij gelanceerd, waarmee hij bij de verkiezingen in 2012  president Sarkozy wil onttronen. Met “République Solidaire” wil Villepin de kiezer een alternatief bieden voor de UMP van Sarkozy.

Bij de lancering van de nieuwe partij, afgelopen zaterdag in Halle Freyssinet in Parijs, waren tussen de 5.000 en 6.000 aanhangers van Villepin aanwezig, volgens de organisatie. De politicus maakte er een ‘show’ van, en werd bij binnenkomst luid toegejuicht door de menigte.

Dominique de Villepin en president Nicolas Sarkozy zijn gezworen vijanden. Villepin werd in januari vrijgesproken in het zogenoemde Clearstream-proces wegens laster tegen Sarkozy, toen die nog minister was. De rechter vond geen bewijs dat Villepin zijn partijgenoot in 2007 in diskrediet heeft willen brengen. De rechtszaak draaide om een affaire rond de Luxemburgse bank Clearstream. Sarkozy stond op een lijst van mensen die geld zouden witwassen via Clearstream. Die lijst was vervalst, maar kwam toch in handen van rechters die onderzoek deden naar de witwaspraktijken. Volgens justitie zat Villepin achter het verspreiden van de vervalste lijst, om Sarkozy uit te schakelen in de onderlinge strijd om het leiderschap van (destijds) hun partij, de UMP.

Bronnen: NOS, Le Monde.

Lees ook:Franse ex-premier De Villepin voor rechter
Lees ook:Film over Sarkozy in de maak
Lees ook:Geruchten over verlaging kredietwaardigheid Frankrijk
Lees ook:De Villepin: “Regering zaait paniek over terreurdreiging”
Lees ook:“Sarkozy verliest komende verkiezingen van socialisten”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>