LePen: de man met de hamer?

Verkiezingsaffiche van het Front National in 2004

Verkiezingsaffiche van het Front National in 2004

Opschudding in het Europarlement. Want als hij bij de Europese verkiezingen van 7 juni opnieuw verkozen wordt, dan zal Jean-Marie Le Pen – nog altijd de sterke man van extreemrechts in Frankrijk – de openingszitting van het nieuwe Europees Parlement op 14 juli voorzitten. Hij is namelijk van 1928, en dus het oudste lid van het parlement. Verschillende fracties vragen nu om een wijziging van de regels.

Voor de socialistische fractie in het EP is een tijdelijk voorzitterschap van LePen ”onaanvaardbaar”. Le Pen is “een fascist en een negationist”, zegt voorzitter Martin Schulz. “Voor hem is Auschwitz een detail in de wereldgeschiedenis.” De Groenen gooien het over een andere boeg. Volgens hen moet de openingszitting niet door de oudste, maar door de jongste volksvertegenwoordiger voorgezeten worden, “als symbool voor de toekomst”.

De liberale fractie reageert een stuk laconieker. “De oudste zit de volksvertegenwoordiging maar voor een heel korte periode voor”, nuanceert fractieleider Graham Watson de discussie. “Ik zie geen enkele reden om mijnheer Le Pen anders te behandelen, ook al verfoei ik zijn politieke ideeën.” Ook de EVP-fractie is niet voor een reglementswijziging.

Bron: De Morgen

Lees ook:Zou Frankrijk Wallonië willen hebben?
Lees ook:Europa dwarsboomt Franse ‘downloadwet’
Lees ook:Nog steeds brandstofproblemen Frankrijk
Lees ook:Franse Senaat blijft bastion van rechts
Lees ook:Oudste mens ter wereld overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>