Mogelijke oplossing voor kredietcrisis in EU-landen

De regeringsleiders van de vijftien eurolanden zijn het in Parijs eens geworden over een garantieplan voor de banken. Dat heeft de Franse president Sarkozy bekendgemaakt. De landen die de euro voeren, pompen niet alleen geld in noodlijdende banken, maar gaan ook leningen van banken onderling garanderen. Die maatregel moet het onderlinge vertrouwen tussen banken herstellen en daarmee het vertrouwen in de financiële markten.

Balkenende en Sarkozy bij het Elysee Paleis in Parijs Balkenende en Sarkozy bij het Elysee Paleis in Parijs

De leiders van de eurolanden spraken dit af op een inderhaast door de Franse president Nicolas Sarkozy bijeengeroepen top in Parijs, aldus Elsevier

Kern van het actieplan is dat de nationale overheden garant zullen staan voor de leningen die de banken onderling afsluiten, bericht de NOS. Op die manier willen ze het wantrouwen tussen de banken wegnemen zodat ze elkaar weer geld durven lenen en de kredietstroom aan het bedrijfsleven weer op gang komt. 

,,Dit zijn geen cadeaus aan de banken, maar een middel om onze economie weer te laten functioneren,’’ sprak de Franse president Sarkozy, na afloop van de top die hij in Parijs had ingelast. Eén ding is volgens het AD duidelijk: om de economie te beschermen moet het geld weer gaan stromen.

De vijftien landen van de eurozone zijn het eens over een gezamenlijke aanpak van de kredietcrisis. Iedere regering stelt zich garant voor leningen die banken elkaar verstrekken. Verder komen er omvangrijke kapitaalinjecties beschikbaar voor financiële instellingen in acute problemen. Desnoods gaan de lidstaten een bank geheel of gedeeltelijk nationaliseren. Hoeveel geld ermee gemoeid is, werd niet bekend gemaakt. Volgens betrokkenen gaat het om tenminste 1.000 miljard, zo is te lezen in de Volkskrant.

afbeelding vergroten
Sarkozy verwelkomt Balkenende in Parijs voor overleg met de regeringsleiders. FOTO AP

‘Een goed signaal voor de burger’, noemde premier Balkenende de afspraken zondag na afloop van een speciale topontmoeting van de vijftien eurolanden.

Het akkoord tussen de eurolanden is geschoeid op Britse leest (geen euroland). Premier Brown had voorafgaand aan de topontmoeting een gesprek met de Franse president Sarkozy, momenteel EU-voorzitter. Groot-Brittannië stelt in totaal 500 miljard euro beschikbaar voor Britse banken in problemen. De Duitse plannen, die vandaag gepresenteerd worden, zouden op 400 miljard uitkomen.

De staatsgarantie voor leningen tussen banken moet het vertrouwen in de financiële markten herstellen. De garantie geldt tot eind 2009. Banken betalen het normale tarief voor deze service. ‘Dit is geen cadeautje voor de banken, maar iets om hen in staat te stellen te functioneren’, zei president Sarkozy, die verder verzekerde dat ‘incompetente’ managers de laan uit zullen worden gestuurd.

Sarkozy wil bovendien een crisiscel van vier man, bestaande uit hemzelf, Commissievoorzitter Barroso, eurogroepvoorzitter Juncker en europese-bankpresident Trichet. Die moet Europa door de storm loodsen. De Duitse kanselier Merkel sprak van ‘een zeer sterk signaal naar de banken en naar de hele eurozone’. Of het voldoende sterk is moet vandaag blijken uit de reacties van de beurzen. Bankpresident Trichet was alvast ‘onder de indruk van wat we vandaag hebben besloten’.

Lees ook:Sarkozy en Brown pakken kredietcrisis slagvaardig aan
Lees ook:Sarkozy nodigt Balkenende alsnog uit voor G20 top
Lees ook:Een week na de Franse stakingen…
Lees ook:Eric Cantona: haal je geld van de bank af
Lees ook:Minister geeft functie beheerder partijkas op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>