Engste attractie van Parijs: De catacomben vol doodshoofden

DSC00332

Tessa Heerschop in de catacomben van Parijs

De catacomben van Parijs zijn veruit de meest enge attractie ter wereld. De nauwe gangen onder de grond liggen vol met doodshoofden. Ja, van echte mensen. De beenderen van ongeveer zes miljoen mensen liggen opgeslagen in de catacomben. Leuk om iemand als uitstapje cadeau te doen!

DSC00346

Catacomben. Foto: Tessa Heerschop

Je moet niet verdwalen onder de grond, want de tunnels vormen een netwerk van meer dan 290 kilometer lang en die zijn niet allen verlicht. Parijs is al eeuwenlang een grote stad en de begraafplaatsen raken zo af en toe vol. Tegenwoordig worden graven na een bepaalde datum geruimd en de beenderen worden dan verbrand of in een groot massagraf herbegraven. Maar tussen 1786 en eind 19de eeuw werden de beenderen opgeslagen in de catacomben onder de grond.

Lange nauwe gangen met doodshoofden en beenderen

Lange nauwe gangen met doodshoofden en beenderen

Dat opslaan werd op nogal een vreemde manier gedaan. Blijkbaar verveelden de grafdelvers zich en dus besloten ze kunstwerken met de beenderen te maken. Vaak beschaafde christelijke kruisen gevormd van doodshoofden, maar ook gezichten en hartjes.

Figuurtjes maken met doodshoofden

Figuurtjes maken met doodshoofden

Als tourist kun je 1,7 kilometer lange gangen bezoeken. De afdaling alleen al is supereng, waarbij je een trap van 25 meter moet afdalen. En dat is geen brede luxe marmeren trap, maar een piepklein wenteltrapje geschikt voor één persoon. Op een gegeven moment zie je niks meer boven je, maar ook niet onder je. Als je nog geen claustrofobie had, dan krijg je het wel. Wanneer je eindelijk beneden bent, haal je opgelucht adem. Om vervolgens als een gek weer naar boven te verlangen bij het aanzien van al die schedels in schemerlicht.

DSC00349

De engste attractie van Parijs

De hoofdentree voor touristen is: 1, avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy (place Denfert-Rochereau) in het 14de arrondissement van Parijs. De entree is slechts drie euro. Je krijgt daarbij een audiotour die je een half uur rondleidt in het Frans, Engels of Spaans. De catacomben zijn iedere dag geopend tussen tien uur ‘s ochtends en 18 uur ‘s avonds. Op feestdagen zijn de ondergrondse grafkelders meestal gesloten en hebben de doden eindelijk rust.

Genoeg schedels om te bekijken

Genoeg schedels om te bekijken

DSC00339

De gangen zijn niet overal even goed verlicht…

 

Botten, schedels, het is maar eng...

Botten, schedels, het is maar eng…

Van dichtbij zijn de dooskoppen nog enger

Van dichtbij zijn de dooskoppen nog enger

Zo, genoeg doden gezien, snel weer naar boven!

Zo, genoeg doden gezien, snel weer naar boven!

 

 

 

 

 

 

Lees ook:De mooiste foto’s van een nachtelijk Parijs
Lees ook:Noodweer op komst in Zuid-Frankrijk
Lees ook:He did it! Fusion man heeft het gehaald!
Lees ook:Vrouw krijgt rekening voor opa die al 62 jaar dood is
Lees ook:HOAX: Eiffeltoren in de kleuren van Zuid-Afrika ter ere van Nelson Mandela

1 Reacties // Reageer

One thought on “Engste attractie van Parijs: De catacomben vol doodshoofden

  1. nick

    iki ben geil

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>