D-day zonder Britse koningin is “echt zonde”

Britse oorlogsveteranen zijn boos op Frankrijk. Hun koningin is niet uitgenodigd voor de herdenking van D-Day die volgende week in Normandië plaatsvindt.

Op 6 juni wordt herdacht dat het 65 jaar geleden is dat geallieerde troepen landden aan de Franse kust. Die gebeurtenis, D-Day, wordt gezien als een van de beslissende momenten in de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië speelde een cruciale rol in de voorbereiding en de uitvoering van de operatie.

De Britse premier Gordon Brown is volgende week zaterdag wel bij de herdenking aanwezig, net als de Amerikaanse president Barack Obama, maar de Britse koninklijke familie is niet uitgenodigd. “Ik ben echt ontdaan”, zei de 83-jarige Brian Swift, die in de oorlog bij de Britse genie diende en de landing in Normandië meemaakte. “Het is echt zonde. Ze ziet haar veteranen graag en wij zien haar graag”, zei hij over koningin Elizabeth II.

De Franse organisatoren leken zich niet goed raad te weten met de gênante situatie en gaven de schuld aan de Britse regering. Die zou steken hebben laten vallen. Volgens Frankrijk waren de Britse vorstin en haar familie meer dan welkom bij wat de organisatie een ‘Frans-Amerikaanse plechtigheid’ noemde. “Het is niet aan Frankrijk om vast te stellen wie Groot-Brittannië vertegenwoordigt”, zei regeringswoordvoerder Luc Chalet. “Er komen nog wel meer herdenkingen van 6 juni”, voegde hij daar aan toe.

Het voorval sterkt veel Britten in hun overtuiging dat Frankrijk nooit helemaal ten volle heeft ingezien hoe groot de Britse bijdrage aan de overwinning op de nazi’s nu eigenlijk is geweest. Sommige internetgebruikers schreven woensdag op hun weblogs dat Frankrijk het de volgende keer dat het wordt binnengevallen maar zelf op moest knappen. De Britse tabloids stonden woensdag vol verontwaardigde commentaren.

Kenners van het koninklijk huis zeggen verbaasd te zijn over het uitblijven van een persoonlijke uitnodiging aan Elizabeth, die formeel aan het hoofd van de Britse strijdkrachten staat. De koningin kan het bovendien persoonlijk zeer goed vinden met de Franse president Nicolas Sarkozy, aldus de royaltywatchers.

Bron: Novum/AP

Lees ook:Kanaaltunnel bestaat 20 jaar
Lees ook:Obama in de bres voor Queen Elizabeth
Lees ook:Frans-Britse nucleaire samenwerking
Lees ook:Koningspaar Willem-Alexander en Maxima samen met Rutte naar herdenkingen in Normandië
Lees ook:Leiders grootste EU-landen vergaderen samen in Parijs over financiele crisis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>