China wil bronzen kunst Yves Saint Laurent houden

China maakt zich hard om de veiling in Parijs van twee 18de-eeuwse bronzen dierenhoofden uit de collectie van Yves Saint Laurent te blokkeren. Volgens de Chinese regering gaat het hier om roofkunst. De twee hoofden zouden 150 jaar geleden door een Frans-Britse troepenmacht gestolen zijn tijdens de Opiumoorlogen.In een poging om de hoofden terug naar het thuisland te halen, spant een groep Chinese rechters een rechtszaak aan om de veiling door Christie’s Parijs te dwarsbomen. Volgens hen schendt de verkoop een verdrag van de Verenigde Naties uit 1995 waarin de rechten van gestolen culturele relikwieën gewaarborgd worden. Frankrijk heeft dit verdrag echter nooit bekrachtigd.

De hoofden uit de collectie van Yves Saint Laurent (geschatte waarde 10 à 13 miljoen dollar per stuk) maken onderdeel uit van een twaalfkoppige collectie die de fontein van het zomerpaleis van keizer Qianlong opsierde.

Lees het hele artikel van de Volkskrant hier.

Foto: YSL, bron: style.blogs.com

Lees ook:Yves Saint Laurent veiling breekt alle records
Lees ook:Nu bezig: veiling kunst Yves Saint Laurent
Lees ook:Nu al voor meer dan 307 miljoen verkocht aan YSL kunst
Lees ook:Yves Saint Laurent wordt Saint Laurent Paris
Lees ook:Beroemde wijn en objecten van Napoleon geveild

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>