Fietsende Fransen zijn gevaar op de weg

Sinds in Parijs deze zomer een project van start is gegaan waarbij inwoners en toeristen tegen betaling van een euro op een van meer dan tienduizend beschikbaar gestelde fietsen kunnen stappen, is het aantal ongelukken met fietsers in deze stad dramatisch gestegen, zo bericht De Pers. In augustus reden automobilisten in Parijs 50 procent meer fietsers aan dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de politie.

Een woordvoerder van het project zei naar aanleiding van de stijging van het aantal ongevallen: ,,Degenen die op de fietsen rijden moeten zich natuurlijk wel aan de verkeersregels houden.” Maar een onderzoek uit 2006 wijst uit dat juist Parijse automobilisten de fietsen niet gewend zijn. Zij zijn namelijk bij het merendeel van de ongelukken met fietsers de brokkenmakers, doordat ze zonder uit te kijken portieren openen, doordat ze van baan wisselen zonder richting aan te geven of doordat ze te hard rijden.

In Frankrijk gelden voor fietsers vrijwel dezelfde boetes als voor automobilisten. Zo geldt er voor het door rood rijden een boete van 90 euro en op het niet handsfree mobiel telefoneren op de fiets staat 22 euro. De fietsende overtreder kan echter voor een alternatieve straf kiezen: Een ééndaagse cursus veilig fietsen.

Lees ook:Project met gratis leenfietsen in Parijs is mislukt
Lees ook:‘Franse vrouwen veel beter achter het stuur’
Lees ook:Let op vanuit de auto: Deze zomer street-art langs de périphérique in Paris
Lees ook:Mont Blanc tunnel dicht om lawinegevaar
Lees ook:Jongetje (4) krijgt boete van 23.000 euro

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>