Uitgelicht: het nationale symbool van Frankrijk: Marianne

Je kent het vast wel: je pakt een euro uit je portemonnee en ziet daar die vrouw opstaan. Of je ontvangt een kaartje uit Frankrijk met een postzegel waar ook die vrouw op staat. Wie is het eigenlijk? Marianne is haar naam. Zij is een nationaal symbool van Frankrijk. Toon muntzijdeZe symboliseert de 'Triomf van de Republiek' en staat op het Place de la Nation in Parijs. Haar profiel staat op het officiële wapen van het land, staat op de Franse euromunten en postzegels. Ze stond vroeger ook op de Franse franken en briefjes. Als beeld van de Franse Republiek is ze ook afgebeeld op Franse Ridderorden.

In de oudheid was het gewoon om ideeën en abstracte begrippen af te beelden als goden, godinnen of allegorische personificaties. Deze gewoonte kwam weer op tijdens de Renaissance. Tijdens de Franse Revolutie verschenen verschillende personificaties van 'Vrijheid' en 'Rede'. Deze twee figuren werden uiteindelijk verenigd in één figuur met verschillende attributen, soms een haan, een tricolore en een kapje.

In september 1792 werd besloten dat het nieuwe symbool van de staat een staande vrouw met een speer en een kapje zou zijn: Marianne. Volgens een oud verhaal ligt de oorsprong in 1797, toen Barras, een van de leden van het Directoire, zijn gastvrouw vroeg naar haar naam: "Marie-Anne". "Perfect", vond Barras. "Het is een korte en simpele naam die de Republiek evenveel past als u, Madame."

Bron: wikipedia.nl

Lees ook:Standbeeld verwijderd wegens te grote borsten
Lees ook:Uitgelicht: het embleem (wapen) van Frankrijk
Lees ook:Hiep hiep hoera, Catherine Deneuve 71 jaar!
Lees ook:Frankrijk: de feiten
Lees ook:‘Onteren’ vlag is strafbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>