Filmrecensie Potiche

François Ozon (bekend van o.a. 8 Femmes, Sous le sable en Le temps qui reste) is een veelzijdig regisseur. Musicals, drama’s, komedies, hij draait nergens zijn hand voor om. In de laatste categorie valt zijn nieuwste film Potiche, met filmvedette Catherine Deneuve en Gérard Depardieu in de hoofdrollen.

Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig in het Franse plaatsje Sainte-Gudule. Suzanne Pujol (Catherine Deneuve) is de toegewijde (huis)vrouw van de rijke industrieel Robert Pujol, die zijn paraplufabriek met ijzeren hand leidt. Hij tiranniseert zijn arbeiders en voert thuis hetzelfde schrikbewind. Als de arbeiders in staking gaan voor betere werkomstandigheden en Robert een hartaanval krijgt en verplicht rust moet nemen, komt hier verandering in. Suzanne neemt noodgedwongen het werk van haar man over. Ze krijgt hierbij hulp van haar voormalig liefje en huidig vakbondsleider Maurice (Gérard Depardieu). Tot ieders verbazing ontpopt Suzanne zich tot een bekwame zakenvrouw die van aanpakken weet. Maar wanneer Robert volledig uitgerust terugkomt van zijn vakantie, worden de zaken gecompliceerd…

De film is gebaseerd op een populair theaterstuk uit de jaren ’80 in Frankrijk en dat is duidelijk te zien. Sommige scènes zijn erg theatraal, maar worden juist door die overdrevenheid erg komisch. Zo begint de film met een scène waarin Suzanne (Catherine Deneuve) in een knalrood trainingspak en krulspelden in het haar aan het joggen is door het bos, en diep ontroerd raakt door de eekhoorntjes en andere dieren die zij onderweg tegenkomt. Potiche lijkt misschien op het eerste gezicht erg luchtig, maar Ozon snijdt wel degelijk maatschappelijke thema’s aan. Niet alleen het feminisme komt duidelijk aan bod, maar ook de verhaallijn over de arbeiders uit Pujols fabriek die strijden voor betere werkomstandigheden, vertoont vergelijkenissen met de actualiteit. In oktober lag bijna heel Frankrijk plat door stakingen wegens president Sarkozy’s omstreden plan om de pensioenleeftijd te verhogen. Al met al een film die zeker de moeite waard is.

Frankrijkblog mag drie filmpakketten van Potiche, met daarin onder meer vrijkaarten, weggeven. Klik hier voor de prijsvraag!

Potiche. Regie: François Ozon. Met: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Jérémie Renier, Ludivine Sagnier. Genre: Komedie. Lengte: 100 minuten.
De film draait vanaf donderdag 16 december in verschillende bioscopen in Nederland.

Lees ook:Win de DVD van Potiche!
Lees ook:Win filmpakket Potiche!
Lees ook:Franse avond rondom Potiche in Rialto
Lees ook:Heerlijke Franse filmkomedies in één DVD-box
Lees ook:Hiep hiep hoera, Catherine Deneuve 71 jaar!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>