De Mont Saint Michel – deel 4: bezoek de stad!

Vandaag in de serie over de Mont Saint Michel: bezoek de stad! Wilt u meer weten over het ontstaan van het eiland, de geschiedenis of de zee, kijk dan bij de voorgaande weken.

Le Mont-Saint-Michel heeft 46 inwoners. Voor de overige bestuurlijke informatie, zie het artikel over de gemeente: Le Mont-Saint-Michel.

Toren van de abdijkerk op Mont Saint-Michel

Toren van de abdijkerk op Mont Saint-Michel

Op het eiland staat een abdij, gebouwd tussen de elfde en zestiende eeuw. In 1979 werd de Mont Saint-Michel en de omliggende baai uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO

Volkskrantblog.nl heeft een perfecte omschrijving gegeven van de binnenzijde van de Mont. Ik wil u deze niet onthouden: 

Via een houten voetgangersbrug komt u de stad binnen (Porte de l'avancée). Waar nu de dienst voor toerisme ligt was het vroegere huisje van de burgerwacht. Aan de linkerzijde zal je een heel populair restaurant vinden: La Mère Poulard. De vroegere eigenares ontving de gasten die grote honger hadden met een speciale lekkere omelet. Nu nog steeds kan je er omelet krijgen in alle vormen en kleuren.

Dan komen we in de Grand rue, de enige straat op de heuvel, zeer smal en volgebouwd met huisjes uit de 15e en 16e eeuw, die nu allemaal winkeltjes zijn en toeristen trachten te lokken. Zo komen we voorbij een tweede poort en dan een derde, die de Porte du Roi wordt genoemd. Hier lag een kleine troepeneenheid om aan te tonen dat de Franse koning rechten had op de heuvel.

De verdieping erboven Logis du Roi is nu het gemeentehuis. Zo zien we aan de linkerzijde de parochiekerk met de zilveren aartsengel Michaël. Deze parochiekerk dateert uit de 11e eeuw, maar is in de 16e eeuw gerestaureerd.

Tenslotte komen we door een poort in de Salles des Gardes en vandaar in de Aumônerie een grote zaal uit de beginjaren van de 13e eeuw, waar eens de pelgrims werden opgevangen. In deze zaal kan je nu de entreebiljetten kopen voor de abdij. De gidsen in de abdij (vrij bezoek kan niet) brengen je eerst naar de bovenste verdieping en werken zo verdieping na verdieping af. Na de rondleiding kan je nog een bezoek brengen aan de abdijtuinen, van waaruit je het prachtigste zicht krijgt over de zee.

Bij het verlaten van de abdij moet je zeker een wandeling maken op de versterkingen van de heuvel. Na geïnformeerd te hebben wanneer het vloed opkomt, kan je een wandeling maken rondom de rots op het wad. Zo zie je de eerste kapel die gebouwd door de bisschop Aubert ter ere van de engel Michaël. Bij de Chapelle de St.Aubert is er ook de Fontaine de St.Aubert, die St. Aubert zou hebben laten ontspringen uit de rotsen.

Lees ook:De Mont Saint Michel – deel 1: het ontstaan
Lees ook:De Mont Saint Michel – deel 2: geschiedenis
Lees ook:Sarkozy geeft college over cinéma
Lees ook:Bijzondere plekjes in Parijs
Lees ook:Le Mont Saint-Michel is weer een eiland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>