Vandaag verklap ik je 2 heerlijke recepten van streekgerechten uit de Bourgogne.
Het eerste is mijn eigen (tot nu toe geheime!) recept van de bekende coq au vin (haantje-in-wijn). In principe kost het niet veel werk, als je alles in de pan hebt gegooid is het alleen nog een kwestie van stoven. En geloof me: zo lekker heb je hem nog nooit gegeten!
Coq au vin
Ingrediënten voor 4 personen:
● 1,5 kilo drumsticks
● 2 uien
● 100 gr Gerookte spek
● bloem om te binden
● bakboter
● ½ liter rode wijn
● ½ liter kippenbouillon
● 1 teentje knoflook
● 2 eetlepels Cognac
● thijm
● laurier
● zout & peper
● evt. champignons
Bereiding:
● De kip kruiden met zout en peper en in de bloem wentelen;
● Aanbraden in boter;
● De uien, knoflook en gerookte spek apart bakken en toevoegen aan de kip;
● Daarna afblussen met cognac en 5 minuten laten sudderen;
● Vervolgens de wijn, bouillon, een paar takjes thijm en een laurierblaadje toevoegen en alles 45 minuten laten stoven;
● De saus binden met gezeefde bloem;
● Je kunt evt. op het laatst nog champignons toevoegen en even mee laten stoven.
Je kunt het serveren met Parijse aardappeltjes, gebakken krieltjes, stokbrood, gekookte rijst of pasta.
Het tweede Bourgondische recept is dat van 'Gougères', kleine kaassoesjes die vaak bij een aperitief worden gegeten en heel erg goed smaken bij een droge witte wijn.
Gougères
Ingrediënten voor 25 kleine gougères:
● 10 cl water
● 50 g boter
● 100 g bloem
● 3 à 4 eieren (afhankelijk van de grootte)
● 50 g geraspte gruyère
● 1 snufje zout
Bereiding:
● Verwarm in een steelpan het water met de boter en het zout. Breng aan de kook.
● Haal als de boter volledig gesmolten is de pan van het vuur. Voeg de bloem in één keer toe en roer goed door met een houten lepel.
● Zet de pan weer op het vuur en roer totdat het deeg een bal vormt en loslaat van de bodem. Dit is een belangrijk moment, want het welslagen van de soesjes is hiervan afhankelijk.
● Haal de pan van het vuur.
● Voeg nu een voor een de eieren toe, let erop dat elk ei goed door het deeg gemengd is voordat je het volgende ei toevoegt. Het deeg is gebruiksklaar als het aan je vinger blijft plakken.
● Voeg de kaas toe.
● Maak kleine balletjes van het deeg, leg ze op een ingevette (of met bakpapier beklede) bakplaat en laat er genoeg ruimte tussen.
● Bak 15 à 20 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
Lekker als aperitief met een 'Kir Cardinal' (zie ons bericht over streekproducten uit de Bourgogne).
Santé!
Bron: Frans Verkeersbureau http://nl.franceguide.com
Lees ook:Waterzoï: Een streekgerecht uit Nord-Pas de Calais
Lees ook:Recepten uit Bretagne
Lees ook:Recept van de week – Boeuf Bourguignon
Lees ook:Recept van de week: tartiflette
Lees ook:Kerstkoken met Franse sausjes
het zijn geen gourgeres maar gougeres!!!
Typfoutje. Is hersteld.
Of moet ik er nu ook drie uitroeptekens achter zetten?
DEZE NEMEN WIJ OOK
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
KANSLOOS OP