Klassieker: Franse uiensoep

In Frankrijk bestaan een aantal recepten die je niet kunt missen. Soep is bovendien een gerecht dat Fransen gráág bij de maaltijd eten.

Nu had ik in Frankrijk nog nooit uiensoep gegeten. Altijd zag ik andere gerechten die mij lekkerder leken. Toen ik onlangs (in Nederland zowaar) uiensoep at, was ik direct verkocht. Ik zou er haast voor naar Frankrijk terugrijden! In elk geval, zelf maken kan ook en dat ga ik een dezer dagen eens doen.
 
Voor ons, Hollanders, daarom het recept voor de klassieker der soepen; Franse uiensoep.

 
 
Ingredienten:
50g boter
750g uien, geschild en in dunnen plakken gesneden
1 teentje knoflook
2 tl bloem
1,2 l runderbouillon
zout en peper
4 sneetjes stokbrood
50g geraspte kaas
 
Verwarm de boter in een pan op laag vuur totdat deze begint te schuimen. Voeg de uien en de knoflook toe en bak ze 30 tot 35 minuten tot de uien goudbruin zijn. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen
 
Voeg de bloem toe en bak die 2 tot 3 minuten al roerend mee. Schenk vervolgens de bouillon er langzaam bij en breng het aan de kook. Laat vervolgens alles 30 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Breng op smaak met peper en zout
 
Verwarm de grill en rooster het stokbrood onder de grill. Leg dan de geraspte kaas op de ongeroosterde kant en grill opnieuw totdat de kaas gesmolten is.
 
Dien de soep op in kommen met een stokbroodje bovenop. Eet smakelijk!

Lees ook:Recepten van streekgerechten uit de Bourgogne
Lees ook:Recept van de week: kaasfondue uit Franche-Comte
Lees ook:Recept van de week – Boeuf Bourguignon
Lees ook:Recept van de week: Franse ovenschotel uit de Elzas
Lees ook:Recepten uit Bretagne

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Klassieker: Franse uiensoep

  1. Hans

    Heerlijk,
    Ik ben een echte liefhebber van uiensoep. a.s. zaterdag krijg ik vrienden van me op bezoek en ga dit recept denk ik eens proberen.

      /   Reply  / 
  2. Michelle

    Dat klinkt goed! Binnenkort nog meer lekkere recepten op frankrijk.blog.nl; hou de site in de gaten!

      /   Reply  / 
  3. Marijke Mooij

    Echt heerlijk, de soep staat nu zachtjes te koken. en het ruikt al heerlijk!

      /   Reply  / 
  4. Leuntje Aarnoutse

    Mmmm, ik krijg ook alweer trek!
    Elke zondag staat er trouwens een nieuw recept op frankrijk.blog.nl.

      /   Reply  / 
  5. Anke

    Dat gegratineerde stukje stokbrood doet het hem! Dit is overigens een heldere uiensoep. Ik vond ook deze uien soep die is gebonden.http://www.kookse.tv/recept/franse-uiensoep-.php.

    Weet je of dit allebei klassieke recepten zijn?

    groet,

    Anke

      /   Reply  / 
    1. Helene van Santen

      Beste Anke,
      Dank voor je reactie. Als het goed is, zijn dit inderdaad klassieke recepten!
      Groet, Helene.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>