Koning Henri IV krijgt ‘nieuw’ gezicht

Wetenschappers in Frankrijk hebben het gezicht van koning Henri IV, die 400 jaar geleden overleed, gereconstrueerd.

Ze hebben hiervoor scans gebruikt van een schedel die zeer waarschijnlijk van de voormalige Franse vorst is. De foto’s van het gezicht van Henri IV (1553-1610) zijn afgelopen week in Parijs gepresenteerd, ook in 3D.

Henri IV was van 1589 tot 1610 koning van Frankrijk. In 1610 werd hij vermoord. In 1793 werd het graf van de vorst opengebroken en vernield. Het gebalsemde lichaam van Henri IV bleek in zeer goede staat te verkeren. Het lichaam werd in een kuil samen met de lijken van Lodewijk XIII en Lodewijk XII gegooid. Later is het hoofd van Henri IV verwijderd van zijn lichaam; het is onbekend hoe en wanneer dat is gebeurd. In 1919 kocht een antiquair het gemummificeerde hoofd van Henri IV op een veiling. Een bekende Franse patholoog onderzocht de schedel in 2010 en concludeerde dat het inderdaad het hoofd van Henri IV is. Door scans van die schedel is nu een reconstructie van het gezicht van de vorst gemaakt.

Bronnen: The Telegraph, La République des Pyrénées.

Lees ook:Scholier gooit flesje naar Sarkozy
Lees ook:Uitgelicht: Madame de Pompadour
Lees ook:Expositie van Simon Vouet
Lees ook:Geschiedenis van Frankrijk: Absolute Monarchie
Lees ook:De geschiedenis van Frankrijk deel 3: De Middeleeuwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>