Expositie van Simon Vouet

Ga je dit voorjaar naar Frankrijk? Dan is de expositie “Les années italiennes 16-13- 1627″ over de schilder Simon Vouet zeker de moeite waard. Het onderstreept zijn werk tijdens zijn verblijf in Italië tussen 1613 en 1627. Een verrassende ontdekking van zijn oeuvre door topstukken uit prestigieuze musea van Washington, Los Angeles, Genua, Rome, Parijs enz.

De tentoonstelling is nog tot 23 februari te zien in Nantes, daarna (van 27 maart tot 30 juni) in Beçanson.

Tot 23 februari 2009:
Musée des Beaux Arts de Nantes
10 rue Georges Clémenceau, Nantes
Tel. +33 (0) 240416565
Website

Van 27 maart tot 30 juni 2009:
Musée des Beaux Arts et d’Archéologie
1 Place de la Révolution, Besançon
Tel. +33 (0) 381878049
Website

Bron: L’Autre agenda

Meer informatie over de kunstenaar:

De Franse kunstenaar Simon Vouet werd in 1590 geboren in Parijs. Vouet was als kunstenaar, zeker naar hedendaagse normen, autodidact, want zijn enige leermeester was zijn vader, die uithangbordenschilder was. Toch ontwikkelde zijn talent zich voorspoedig. Al op 14-jarige leeftijd kreeg hij een uitnodiging om in Engeland portrettist te worden, maar deze invitatie sloeg hij af.

Na een reis naar Venetië en Istanbul, bezocht Simon Vouet Rome waar hij werd beïnvloed door het Caravaggisme. Al snel daarna zag hij het monumentalisme van Reni en de classicistische rust van Domenichino. Later in Genua raakte Vouet bevriend met Strozzi.

In 1627 haalde Lodewijk XIII hem als “schilder van de koning” naar Parijs terug. Van Simon Vouet is bekend dat hij zeer eerzuchtig was. Hij sloeg geen opdracht af. De decoratieve en representatieve stijl van Simon Vouet bleek zeer geschikt voor portretten, altaarstukken en gobelins.
Vouet bepaalde in belangrijke mate het aanzien van de koninklijke residentie in St.-Germain, het slot Fontainebleau en het Palais de Luxembourg. Ook in het Louvre, dat in die tijd in gebruik was als paleis, liet hij zijn sporen na.

Simon Vouet overleed in 1649 in Parijs.

Bron: Cultuurarchief (Ruud van Capelleveen)

Lees ook:Expositie Absalon in Museum Boijmans Van Beuningen
Lees ook:“Nantes is ideale Franse stad”
Lees ook:Geen slotjesbrug meer in Parijs
Lees ook:Ergste vliegramp ooit voor Air France
Lees ook:Manuscript Da Vinci ontdekt in Franse bieb

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>