Met de auto naar Frankrijk: waar moet je op letten?

frankrijkrijden

Duizenden Nederlanders rijden het komende wintersportseizoen weer naar Frankrijk voor de witte bergen in de Alpen en ook in het zomerseizoen stappen we massaal in de auto richting het zuiden. Er zijn een aantal verkeersregels en situaties die verschillen van wat we gewend zijn in Nederland. Hier een overzicht van de verkeersregels in Frankrijk voor iedereen die zich daar binnenkort op de weg begeeft.

Verplicht meenemen

  • Gevarendriehoek (twee als je een aanhanger bij je hebt)
  • Veiligheidsvestjes (binnen handbereik)
  • Ongebruikte alcoholtester, verplicht sinds juli 2012

Alcoholtesters

Snelheid

  • Tolwegen: maximum snelheid van 130 km/u.
  • Andere snelwegen: maximum snelheid 110 km/u.
  • Buiten de bebouwde kom: maximum van 90 km/u.
  • Binnen de bebouwde kom: maximum van 50 km/u.

Tol- en snelwegen

Veel snelwegen in Frankrijk zijn tolwegen, te herkennen aan de borden met ‘Péage’. Rijden op deze wegen is vaak de snelste manier om op de plaats van bestemming te komen. Het kost geld (tol) om de wegen te mogen te berijden, die je betaalt bij de tolpoortjes. Hier kun je contant betalen, met een creditcard of met een tolbadge. Wil je weten hoeveel tol je ongeveer moet betalen, raadpleeg dit kaartje van de ANWB.

Op de autosnelweg is het verboden om te lopen. Bij pech schakel je de alarmlichten in, doe je een veiligheidsvest aan (verplicht voor alle inzittenden) en wacht je aan de veilige kant van de auto op hulp. Je hoeft hier dus geen gevarendriehoek te gebruiken.

Parkeren

In Frankrijk mag je alleen parkeren aan de rechterkant van de weg, behalve op eenrichtingswegen, daar mag je aan beide kanten je auto neerzetten.

Let op: je rijbewijs kan worden ingenomen als je gevaarlijk parkeert, bijvoorbeeld als je dubbel parkeert of dichtbij een zebrapad.

Rotonde

Rotonde

Er is een belangrijk verschil met Nederland als het gaat om voorrang op rotondes. Op de rotonde hebben automobilisten voorrang als er een driehoekig waarschuwingsbord (zie foto) en/of als er staat ‘Vous n’avez pas la priorité‘ (u heeft geen voorrang). Als deze borden er niet staan, hebben bestuurder die de rotonde op willen rijden dus voorrang.

Winterbanden

Winterbanden zijn in Frankrijk alleen verplicht bij winterse omstandigheden. Wel is aan te raden om in de winter altijd met winterbanden te rijden. Lees meer over winterbanden in Frankrijk op de site van Tirendo.

winterband

Flitsmeldingen

Flitspaalsignalering is in Frankrijk verboden. Verwijder daarom de functie flitsmeldingen op je navigatiesysteem (ook op je telefoon). Boetes hiervoor kunnen oplopen tot €1500,-.

Drukte

In de zomervakanties is het erg druk op de Franse wegen. Iedere jaar is het vooral op een aantal zaterdagen extreem druk. Deze dagen staan dan ook bekend als ‘Zwarte Zaterdag’. Het is aan te raden om deze zaterdag te mijden, omdat je uren in de file kunt komen te staan.

Péage

Lees ook:Boete voor flitsmeldingen op navigatiesysteem in Frankrijk
Lees ook:ANWB: Franse provinciale wegen onveilig
Lees ook:Opnieuw files op Franse snelwegen verwacht
Lees ook:Franse tolwegen worden wellicht gratis in het weekend
Lees ook:Belangrijkste regels op de Franse piste

1 Reacties // Reageer

One thought on “Met de auto naar Frankrijk: waar moet je op letten?

  1. Peter van Het Hurktoilet, Frankrijkgids

    Paar puntjes:
    Dat bord ‘Vous n’avez pas la priorité’ staat bij elke rotonde…
    Op de snelweg lopen mag nergens, ook in Nederland niet. Maar in geval van pech doen wij het wel (naar de praatpaal), In Frankrijk tillen ze zwaarder aan dat gevaar. Sta je bij pech op de vluchtstrook, dan mag je 1-1-2 bellen!
    Vooropgesteld dat je niet zelf flitspaalbestanden uit duistere bronnen geïnstalleerd hebt: als je je navi up to date hebt, hebben alle bekende merken de flitspalenwaarschuwingen vervangen door waarschuwingen voor gevaarlijke zones. En die mogen wel. laten daar nu toevallig de meeste flitskasten staan…
    En wat de blaastest betreft: inderdaad moet je die in je auto hebben (en regelmatig vervangen, want die dingen hebben een houdbaarheidsdatum). Maar gelukkig staat er op overtreding geen enkele straf, ook al omdat ze niet echt betrouwbaar zijn. Ik heb er dus nog nooit één gekocht. Als er één situatie is waarin ik iedereen aanraad de wet te overtreden, is het deze…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>