ANWB: Franse provinciale wegen onveilig

MountainRoadVakantiegangers opgelet! Wie deze zomer met de auto naar het zuiden van Frankrijk rijdt, moet extra opletten op de provinciale wegen (routes nationales en routes départementales). Deze zijn erg onveilig. Dat blijkt uit een inspectie van EuroRAP, een Europees programma van de ANWB met een aantal ‘zusterclubs’, dat wegen beoordeelt op verkeersveiligheid.

De EuroRAP werkt met een sterrensysteem: wegen met één ster zijn het onveiligst, die met vijf sterren zijn juist heel veilig. De provinciale wegen in Zuid-Frankrijk behaalden meestal slechts één of twee sterren. De snelwegen (autoroutes) zijn wél op een goed Europees niveau: vier sterren. De ANWB noemt de score van de geteste provinciale wegen ‘zorgwekkend’. De verkeersveiligheid van deze wegen loopt zo’n 15 jaar achter in vergelijking met Nederland, aldus de ANWB.

Het inspectieteam van EuroRAP heeft in totaal zo’n 4.300 km aan Franse wegen onder de loep genomen, waarvan 1.400 km aan toeristische routes in de Provence.  Het gaat vaak om kronkelende wegen door bergachtig gebied. Hier bestaat het risico van frontale botsingen door de beperkte mogelijkheden om veilig in te halen.  Er  is vaak sprake van onoverzichtelijke kruispunten, de bermen zijn onveilig door obstakels, zoals bomen, rotsblokken of er is helemaal geen berm maar een gapende afgrond.

Frankrijk is al jarenlang dé favoriete vakantiebestemming van Nederlanders, en bovendien een belangrijk doorreisland. Circa 1,5 miljoen Nederlanders reizen deze zomer veelal met de auto af naar Frankrijk. De belangrijkste doorreisroutes zijn de bekende Route du Soleil, via Metz, Lyon, Perpignan en de route langs Parijs, Tours en verder naar het zuiden naar Biarritz.  

De ANWB geeft enkele tips om ongevallen te voorkomen:
- Pas uw rijgedrag aan, let op uw snelheid,  hou voldoende afstand en haal zo min mogelijk in op provinciale wegen.
- Ga goed uitgerust op weg en las voldoende pauzes in: de vuistregel is twee uur rijden, een kwartier rust.
- Bereid de vakantieroute voor en wees u bewust van risico’s op provinciale wegen. De ANWB heeft voor leden gratis routekaarten met de belangrijkste hoofdroutes.

Lees ook:Zwarte zaterdag: files op Franse wegen
Lees ook:Files naar wintersportgebieden verwacht
Lees ook:Files naar Franse Alpen verwacht
Lees ook:ANWB: lawinegevaar op wegen naar Franse Alpen
Lees ook:Lange files naar wintersportgebieden verwacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>