EPO & de Tour de France

BN/De Stem berichtte zaterdag dat het Franse agentschap tegen dopinggebruik (AFLD) maandag zal beginnen met het testen van bloed dat tijdens de Tour de France 2008 is afgenomen bij verdachte wielrenners.

"Het dopinglaboratorium van de Parijse voorstad Châtenay-Malabry beschikt sinds kort over een nieuwe epo-test, die de nieuwste versie van het middel -cera- in het bloed ontdekt. "Degenen die de zaak hebben willen flessen, zullen de komende tijd slecht slapen", aldus directeur Pierre Bordry van het AFLD. (…) Deze zomer werd al een renner betrapt op het gebruik van de 'epo van de derde generatie'. In de urine van de Italiaanse klimgeit Riccardo Ricco -die twee etappes in de Tour won- werd het middel al aangetroffen, na de eerste tijdrit rond Cholet. Maar volgens Bordry was dat nog een gelukstreffer.” Lees hier de rest van het artikel.

Het is een roerige week wat betreft de Tour de France. Zo kondigde Lance Armstrong, zevenvoudig tourwinnaar en meerdere keren in verband gebracht met doping, zijn terugkeer in het peleton aan. Hij gaf aan dit te doen uit ideële overwegingen. Armstrong wil de wereld bewust maken van noodzaak van kankerbestrijding.

Zijn terugkeer wordt met gemengde gevoelens ontvangen. Dagblad De Limburger zegt daarover: "Directeur Christian Prudhomme van de Tour, gaf woensdag in een eerste reactie aan: "Als zijn ploeg, die ik nog niet ken, en hij zich houden aan de huidige, veel strengere dopingregels, dan accepteren wij zijn deelname". Om er wel fijntjes aan toe te voegen dat er "verdachtmakingen kleven aan zijn zeges sinds 1999"."

Drievoudig Tourwinnaar Greg LeMond vindt de comeback van Lance Armstrong allesbehalve een goede zaak, zegt de Belgische krant Het Laatste Nieuws: "De nachtmerrie die we zoveel jaren hebben moeten doorstaan, keert terug", schuwt de Amerikaan de hoge woorden zelfs niet. LeMond, die de Ronde van Frankrijk in 1986, 1989 en 1990 won, heeft altijd al zijn twijfels gehad over de zuiverheid van zijn landgenoot.

En Armstrong zelf reageert op alle commotie met: "Ik hou van Frankrijk verdorie! Het is mijn eigen keuze om weer op Franse wegen te gaan koersen."

Ik heb zo'n vermoeden dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd…

Foto: Lance Armstrong tijdens zijn persconferentie in New York (AP)

Lees ook:Lance Amstrong en de Tour: Komt hij wel of komt hij niet?
Lees ook:Lance Armstrong rijdt nu definitief Tour 2009
Lees ook:Armstrong wil urine niet laten onderzoeken op doping
Lees ook:Bassons: “Armstrong is nog verdacht”
Lees ook:Armstrong twijfelt nog over Tour; dopingtesten worden afgerond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>