Franse socialisten halen meerderheid Parlement

De Parti Socialiste (PS) van de Franse president François Hollande heeft de absolute meerderheid in de Assemblée Nationale, het lagerhuis van het Parlement, behaald. De socialisten kregen 300 van 577 stemmen bij de tweede ronde van de Parlementsverkiezingen.

De opkomst was laag: 55,9 procent van de stemgerechtigden bracht zijn stem uit. De rechtse partij UMP van voormalig president Nicolas Sarkozy bleef steken op 214 zetels. Het extreem-rechtse Front National van Marine Le Pen keert terug in het Parlement met twee zetels. Le Pen won echter niet in haar eigen kiesdistrict in Hénin-Beaumont (vlakbij Lille); daar ging de overwinning naar de socialistische kandidaat Philippe Kemel.

Ook Ségolène Royal (PS) verloor in haar eigen kiesdistrict, in La Rochelle. Ze moest het afleggen tegen haar eigen partijgenoot Olivier Falorni, die zichzelf kandidaat stelde uit protest tegen Royals benoeming als plaatselijk kandidaat door de partijleiding van de PS. Royal had gehoopt voorzitter te kunnen worden van de Assemblée Nationale na een overwinning in La Rochelle. Volgens Royal, ex-vriendin van president Hollande en moeder van zijn vier kinderen, is er sprake van een “complot”. De strijd in La Rochelle was afgelopen week het middelpunt van een heuse rel. De Franse première dame Valérie Trierweiler, de vriendin van president Hollande, betuigde in een bericht op Twitter haar steun aan Falorni. Volgens een commentator handelde Trierweiler uit “blinde jaloezie” jegens Royal.

Lees ook:Franse première dame onder vuur na ‘jaloerse’ tweet
Lees ook:Tweede ronde Parlementsverkiezingen
Lees ook:Trierweiler heeft spijt van jaloerse tweet over Hollande’s ex
Lees ook:Valérie Trierweiler wint rechtszaak om bikinifoto
Lees ook:Carla Bruni adviseert Trierweiler om te trouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>