Tweede ronde Parlementsverkiezingen

De Fransen gaan vandaag, zondag 17 juni 2012, opnieuw naar de stembus. Het is de tweede ronde van de Parlementsverkiezingen, waarin de hoogst geëindigde kandidaten uit de eerste ronde het opnieuw tegen elkaar opnemen in de verschillende districten in Frankrijk.

Bij de eerste ronde kregen de linkse partijen met de Parti Socialiste als middelpunt 46,8 procent van de stemmen, terwijl de rechtse partijen rondom UMP het met 34,1 procent moesten doen. De extreem-rechtse Front Nationaal behaalde 13,6 procent. De verkiezingsuitslag is een steun in de rug voor François Hollande (foto links). De socialistische president heeft een meerderheid in het parlement nodig om de plannen uit te voeren die hij in zijn verkiezingscampagne heeft beloofd. De kans dat hij in de tweede ronde een absolute meerderheid behaalt, is groot.

Veel ogen in Frankrijk zijn gericht op de verkiezingsuitslag in La Rochelle. De verkiezingen in de Franse stad waren afgelopen week het middelpunt van een heuse rel. De Franse première dame Valérie Trierweiler, de vriendin van president Hollande, betuigde in een bericht op Twitter haar steun aan Olivier Falorni, die het in La Rochelle opneemt tegen Hollande’s ex-vriendin en moeder van zijn vier kinderen, Ségolène Royal. Volgens een commentator handelde Trierweiler uit “blinde jaloezie” jegens Royal. De 58-jarige Royal wil, als ze in La Rochelle wint, voorzitter worden van de Assemblée Nationale, het lagerhuis van het parlement. In die functie zou ze nauwe contacten hebben met de president.

Lees ook:Franse socialisten halen meerderheid Parlement
Lees ook:Franse première dame onder vuur na ‘jaloerse’ tweet
Lees ook:Trierweiler heeft spijt van jaloerse tweet over Hollande’s ex
Lees ook:Hollande is nieuwe president
Lees ook:Hollande is presidentskandidaat socialisten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>