Franse militair in Tsjaad draait door

Een doorgedraaide Franse militair van de Europese vredesmacht in Tsjaad heeft vandaag twee landgenoten en een Togolese soldaat doodgeschoten. Dat heeft het Franse ministerie van Defensie meegedeeld.

Het schietincident deed zich rond 14.00 uur voor in het Camp des Etoiles, nabij de stad Abèche. “Het lijkt geen rationele daad”, zei een woordvoerder van het ministerie. EUFOR-eenheden en de Tsjadische autoriteiten zijn op zoek naar de schutter, die op de vlucht is geslagen.

De omgekomen Franse militairen behoorden tot de Eufor-troepenmacht, de Togolees maakte deel uit van de VN-missie in Tsjaad en de naburige Centraal-Afrikaanse Republiek.

Frankrijk is de voormalige koloniale macht in Tsjaad en heeft er nog 2100 militairen. Vanuit Nederland doen zestig Korps Mariniers mee aan Eufor, waar in totaal 3700 mensen in participeren. De vredesmacht moet vluchtelingen, ontheemden en hulpverleners beschermen in Tsjaad en in het buurland, Centraal-Afrikaanse Republiek. Frankrijk heeft de helft van de troepen geleverd.

De in januari 2008 begonnen EU-missie wordt half maart overgenomen door een VN-vredesmacht van 5500 manschappen, onder de naam Minurcat. Welke landen daaraan precies meedoen is nog onduidelijk, Nederland in ieder geval niet.

Bon: AFP

Lees ook:Franse fotografe (26) vermoord in Centraal Afrika
Lees ook:In hoeveel landen is het Frans de officiele taal?
Lees ook:Parijs: schrikbarende stijging minderjarige vluchtelingen
Lees ook:Al-Qaida claimt ontvoeringen in Niger
Lees ook:Wat is Quatorze Juillet precies?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>