Wat is Quatorze Juillet precies?

800px-Flag_of_France_svgHet is vandaag Quatorze Juillet (14 juli), de nationale feestdag van Frankrijk. Iedereen die wel ‘s op deze dag in Frankrijk is geweest, weet dat het een groot feest is met veel vuurwerk. Maar wat wordt er eigenlijk gevierd? De bestorming van de Bastille-gevangenis wordt gevierd, waarmee in 1789 de Franse revolutie begon. Formeel is dit niet helemaal juist: men viert de eerste verjaardag van de bestorming van de Bastille, het feest van de Franse Federatie. Dat was een patriottisch feest op 14 juli 1790 om de eenheid van Frankrijk te benadrukken. In 1880 werd de dag tot nationale feestdag verklaard.

Quatorze Juillet wordt in Frankrijk traditioneel gevierd met veel vuurwerk, vaak al de voorafgaande avond, maar ook op de dag zelf. Het gaat daarbij om professioneel geregisseerde shows. In de ochtend van de 14e juli wordt van 10.00 tot 12.00 uur een grote militaire parade gehouden op de Champs-Elysées ten overstaan van de president van de republiek, Nicolas Sarkozy. Dit jaar zijn militairen uit veertien Afrikaanse landen uitgenodigd om deel te nemen aan de parade. Na afloop wordt normaal gesproken een traditionele Garden Party op het Elysée gehouden (voor genodigden), maar dat gaat dit jaar niet door, vanwege de bezuinigingen.

De Franse vlag wordt, als symbool van de republiek, uitgehangen. De kleuren van de vlag komen tevens terug in feestversieringen. In de meeste gemeentes wordt er op deze dag een groots vuurwerk met aansluitend een bal populaire (een dansavond) georganiseerd.

Bronnen: Wikipedia, Elysee.fr

Lees ook:Quatorze juillet: Feest in Frankrijk!
Lees ook:Quatorze juillet: de leukste evenementen op een rij
Lees ook:‘Quatorze Juillet’ valt in het water
Lees ook:De Franse jaarkalender 2009
Lees ook:Brand in brandweerkazerne (met video)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>