Filmrecensie Coco Chanel & Igor Stravinsky

In de film Coco avant Chanel, die in 2009 verscheen, zagen we hoe Gabrielle ‘Coco’ Chanel zich van een weeskind ontpopte tot de wereldberoemde modeontwerpster. Het verhaal stopte op het moment dat Coco echt doorbrak. De film Coco Chanel & Igor Stravinsky, van regisseur Jan Kounen, gaat als het ware verder waar de andere film geëindigd was.

Coco Chanel & Igor Stravinsky brengt je terug naar het jaar 1913. In het Champs-Élysées theater in Parijs gaat ‘Le Sacre du Printemps’ van Igor Stravinsky(Mads Mikkelsen) in première. Coco (Anna Mouglalis) woont de première bij en is onder de indruk van de componist. Maar het revolutionaire werk van Stravinsky blijkt te modern, te radicaal en veroorzaakt een beledigd en woest publiek. Stravinsky blijft ontroostbaar achter.

Zeven jaar later ontmoet Coco de componist opnieuw. Zij is inmiddels rijk, gerespecteerd en succesvol, maar verslagen door de tragische dood van haar geliefde ‘Boy’. Stravinsky is een arme vluchteling die in Parijs woont na verbannen te zijn door de Russische revolutionairen. Coco biedt Stravinsky, samen met zijn vrouw en kinderen, aan om gebruik te maken van haar villa in Garches. Een aanbod waar de familie gelijk gebruikt van maakt, zodat Stravinsky zijn werk weer kan oppakken. En tevens het begin van een liefdesverhouding tussen deze creatieve grootheden.

Jan Kounen wilde de affaire tussen Coco en Igor als “passioneel” en “intens” neerzetten, als we de tekst op de achterzijde van het hoesje moeten geloven, maar is daar niet in geslaagd. Als kijker raak je maar moeilijk overtuigd van de liefde tussen de twee. Het lijkt soms eerder een kille machtstrijd, vooral omdat Igor het werk van Coco niet als kunst beschouwd. Anna Mouglalis speelt Coco Chanel echter zeer overtuigend en zet een realistischer beeld van de modeontwerpster neer dan Audrey Tautou in Coco avant Chanel. In Coco Chanel & Igor Stravinsky is Coco een harde tante, wiens medewerkers bang zijn om haar aan te spreken. Coco weet precies wat ze wil en she isn’t afraid to get it. Katerina Stravinsky, de vrouw van de overspelige Igor, verwijt haar “haar schaamteloosheid” nog het meest.

Frankrijk.blog.nl mag vijf exemplaren van de DVD van Coco Chanel & Igor Stravinsky weggeven. Klik hier voor de prijsvraag.

Coco Chanel & Igor Stravinsky. Regie: Jan Kounen. Met: Anna Mouglalis, Mads Mikkelsen, Yelena Morozova. Genre: Drama/History. Lengte: 119 minuten.

Lees ook:Win DVD Coco Chanel & Igor Stravinsky!
Lees ook:Vakantiehuis Coco Chanel te koop
Lees ook:Keira Knightley speelt Coco Chanel
Lees ook:Cinema: Het leven van Coco Chanel
Lees ook:‘Coco Chanel was nazispion’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>