Ook Frankrijk beknibbelt

“Minder wegwerpdoekjes, meer zakjes gist om zelf te bakken. Na de forse stijging in 2008 van elementaire levensmiddelen zoals graan- en zuivelproducten en de daarop volgende economische teruggang, zijn de koopgewoonten van de Fransen nogal veranderd. Ze kopen bewuster en minder flauwekulzaken, zo hebben verschillende onderzoeksbureaus vastgesteld. 

Vorig jaar deponeerden de Franse huishoudens gemiddeld 23 producten minder in het boodschappenwagentje. Denk aan mineraalwater, snoep, fabrieksgebak, wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en delicatessen bij de traiteur. En op die laatste producten maakten de leverancier nu juist zulke leuke marges”, schrijft journalist en Frankrijk-kenner Wim Bavelaar op www.infofrankrijk.com

Hij schrijft verder: “De goedkoopste producten bleven vlot van de hand gaan, zoals groenten in blik, en producten als ravioli en pasta’s. Elementaire zaken (melk, boter) bleven stabiel in de verkoop, nuttige zaken als yoghurtjes gingen 1,1 procent achteruit en alleen maar leuke voedingsmiddelen zakten 2,4 procent. Wasmiddelenfabrikanten zien dat de gebruikers zuiniger met de waspoeders omgaan en de wasmachines beter vullen of op lagere temperaturen laten wassen. De markt voor wasmiddelen is in ieder geval met 4 tot 5 procent gedaald.

Producten om thuis meer voedsel te bereiden (iets wat in Frankrijk sowieso altijd nog populair is – LA) zitten in de lift. De bouillonblokjes van Knorr doen het goed, alsook de zakjes gist om zelf brood te bakken in de steeds goedkoper wordende broodmachines. De repen en plakken chocola om zomaar op te eten verliezen het nu van de chocola die in de keuken wordt gebruikt. Onderzoekers signaleren ook een forse toename van de verkoop van de eigen merken van de grote hypermarchés. En de mensen die niet zo veel last van de crisis hebben, blijken niettemin steeds vaker de discountwinkel te frequenteren, zoals Aldi en Lidl.”

Lees ook:Eerste HEMA vestiging in Frankrijk geopend
Lees ook:Help, de croissant sterft uit!
Lees ook:Meer Nederlanders naar Frankrijk op vakantie
Lees ook:Ook Frankrijk laat de paus vallen
Lees ook:Recordjaar voor Louis Vuitton

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>