Ook Frankrijk laat de paus vallen

Paus Bénédict XVI - steeds minder populair

Paus Benedictus XVI - steeds minder populair

Paus Benedictus ligt onder vuur. Zelfs de Fransen moeten steeds minder van hem hebben. Maar liefst 57 procent zegt een negatief oordeel te hebben over ‘Benoît XVI’. In september gold dat nog maar voor een kwart van de Franse bevolking. Dit zijn de resultaten van een opiniepeiling door het blad Le Parisien/Aujourd’hui en France, dat vandaag verschijnt.

Opvallend is dat ook de katholieke Fransen zich nu in groten getale uitspreken tegen de paus. Nog steeds heeft 29 procent van de gelovigen een positief oordeel over hem, maar 55 procent van de katholieken zegt ‘slecht’ over hem te denken. Onder praktiserende kerkgangers is men iets milder: daar heeft slechts 28 procent problemen met de paus.

Het onderzoek werd uitgevoerd na de recente uitspraken van paus Benedictus over condooms. Die, zo zei hij afgelopen dinsdag weer eens, “verergeren het aids-probleem alleen maar”. Volgens hem is monogamie het enige echte middel om de verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan.

Vorige week was er al een Franse priester, père Bessière de Luzech in het departement de Lot, die de paus “excommuniceerde”. Tijdens de mis noemt hij de naam van de hoogste kerkvorst niet meer. Een brief van hem circuleert op internet.

Voormalig premier Alain Juppé, tegenwoordig burgemeester van Bordeaux, deed eerder deze week ook een paar gepeperde uitspraken over de paus. Hij vindt dat de kerkvader “een echt probleem begint te worden”. In een radio-interview verwees hij ook naar de opheffing van de excommunicatie van de bisschop Richard Williamson, die de holocaust bagatelliseerde, en naar de veroordeling door het Vaticaan van een abortus bij een meisje van negen dat was verkracht in Brazilië. Juppé bestempelde de situatie waarin de paus leeft en denkt als “autistisch”. Zó dan!

Bron: AP/Yahoo, Le PostNRC

Lees ook:De Paus op bezoek in Frankrijk
Lees ook:Honderdduizenden bij mis met paus in Parijs
Lees ook:Paus Franciscus gaat op bezoek in Frankrijk
Lees ook:‘Franse minister BuZa stapt op’
Lees ook:Zeldzame elegantie bij een francofiele Paus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>