Regionaal: Alsace (Elzas)

Alfabetisch gezien is de Alsace de eerste van de 22 hoofdregio’s in Frankrijk. Vandaag besteden we speciale aandacht aan deze kleinste regio van Frankrijk.

Algemeen
De Alsace bestaat uit de departementen Bas-Rhin (67) met als hoofdstad
Strasbourg en Haute-Rhin (68) met als hoofdstad Colmar. De Alsace grenst aan Duitsland. Hoewel het Frans de officiële taal is, spreekt men er ook wel Elzassisch, een Duits dialect.

Geschiedenis
De Alsace behoorde oorspronkelijk tot het Heilige Roomse Rijk, maar kwam na de Dertigjarige Oorlog (1648) grotendeels in Franse handen en werd een zelfstandige Franse provincie. In de Frans-Duitse Oorlog van 1870 werd het gebied weer Duits (Elzas-Lotharingen). Bij de ondertekening van de Vrede van Versailles in 1919 na de Eerste Wereldoorlog werd het door Frankrijk ingelijfd. Dit is zo gebleven, behalve in de periode 1940-1944 (WO II). Toen was Elzas-Lotharingen bij Nazi-Duitsland ingelijfd.

Belangrijkste steden
·
Strasbourg is bekend om zijn imposante kathedraal en mooie oude binnenstad (verkeersvrij).
·
Colmar wordt gezien als de hoofdstad van het wijngebied en is tevens bekend om zijn vakwerkhuizen.
·
Mulhouse is na Parijs de stad met de meeste musea van Frankrijk.

 

Streekgerechten
De Elzasser keuken bestaat uit stevige kost die je warm houdt in deze streek, waar de lange winters donker en koud zijn. De drie bekendste streekproducten uit de regio lees je hier.

· Baeckeoffe: drie soorten gemarineerd vlees met aardappels in witte Elzasser wijn
· Choucroute garnie: zuurkool met verschillende soorten varkensvlees
· Coq au Riesling: haan in witte wijnsaus
· Flammekueche ofwel tarte flambée: dunne pizza’s belegd met room, kaas en spek
· Kugelhopf: tulbandcake met rozijnen
· Munster: de kaas van de Elzas
· Spätzle: soort van deegknoedels, pastavervanger

Toeristische informatie
Bas-Rhin: Het landschap bestaat uit vlakten, bergketens en wijngaarden. In dit departement kun je ongeveer 50 kastelen bezoeken!

Haute-Rhin: Het klimaat is mild. Er valt weinig regen en er is relatief veel zonneschijn. Geen wonder dat dit dus het hart van de wijnbouw is. Het is waterrijk en de karper is er een geliefde vis. Zowel voor de sportvisser als voor de lekkerbek.

De Alsace staat vooral bekend om haar uitstekende wijnen uit pittoreske dorpjes al Ribeauvillé en Riquewihr. Het landschap van de Elzas wordt dus grotendeels bepaald door bossen. Het landschap is soms glooiend en dan weer heuvelachtig met behoorlijke toppen. In de Elzas zijn er voor wandelaars en fietsers mogelijkheden te over. En ook voor natuurliefhebbers valt hier voldoende te genieten. In de valleien liggen dorpjes die soms zo prachtig zijn dat je je in een sprookje waant. Er valt relatief weinig neerslag. In de wintermaanden kan het wel erg koud worden.

Bezienswaardigheden
· Een indrukwekkende burcht is
Haut-Koenigsbourg bij het plaatsje Sélestat. Aan het begin van de vorige eeuw werd deze gerestaureerd. De ligging is fantastisch en je hebt er een prachtig uitzicht over de omgeving.
· Een andere leuke plek om te bezoeken en te genieten van het uitzicht is het klooster van
Mont-Sainte-Odile.
· De Alsace beschikt over 2 natuurparken:
Parc naturel des Vosges in het noorden van het departement Bas-Rhin (122.000 ha groot) en Parc naturel des Ballons d’Alsace waarvan ongeveer de helft in het departement Bas-Rhin en door UNESCO in 1989 uitgeroepen tot reservaat van de biosfeer (300.000 ha groot).

Tips
· Er loopt een speciale wijnroute van ca. 170 km die je langs de leukste plekjes brengt. Een aanrader om eens een paar dagen op de bonnefooi langs hotelletjes of herbergen te trekken. In het hoogseizoen en september/oktober (wijnseizoen) is vooraf reserveren echter wel zo slim.
· In de wintermaanden kan het bitter koud worden en daar hebben de Elzassers speciale kachels en fornuizen voor bedacht. Probeer eens of je in een traditionele woning binnen mag kijken. Het zijn ware kunstwerkjes!

Verblijfsinformatie
Campings
Hotels
Bed & Breakfast 

Nuttige sites
Alsace
Haute-Rhin
Bas-Rhin

De volgende keer: Aquitaine!

Lees ook:Regionaal: Basse-Normandie
Lees ook:Ergste vliegramp ooit voor Air France
Lees ook:Regionaal: Midi – Pyrenees
Lees ook:De bekendste streekproducten van de regio Alsace (Elzas)
Lees ook:Regionaal: Franche – Comté

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>